Ticaret Borsası Başkanı Fırat Kendini Savundu

Adıyaman'da çiftçiye verilecek olan destekleme primlerinin bloke edilmesiyle ilgili kendilerinin ilgilerinin olmadığını belirten Ticaret Borsası Başkanı Mahmut Fırat, Adıyaman dışında Türkiye'nin başka illerinde de bloke işleminin yapıldığını vurguladı

Adıyaman'da çiftçiye verilecek olan destekleme primlerinin bloke edilmesiyle ilgili kendilerinin ilgilerinin olmadığını belirten Ticaret Borsası Başkanı Mahmut Fırat, Adıyaman dışında Türkiye'nin başka illerinde de bloke işleminin yapıldığını vurguladı.
Ticaret Borsası Başkanı Mahmut Fırat'ın yaklaşık bir ay önce yaptığı açıklamada devlet tarafından yapılan destekleme primlerinde yolsuzluk yaptığını öne sürerek, sahte fatura ve kaşe kullanıldığını iddia etmişti. Bunun üzerine Ziraat Odası Başkanı Yakup Taş, Mahmut Fırat'ın iddialarının ardından çiftçilerin hesabına aktarılan destekleme primlerinin bloke edildiğini ve müfettiş görevlendirildiğini söylemişti.
Çiftçiler destekleme primlerinin bloke edilmesinin sebebi olarak Mahmut Fırat'ı göstermesinin üzerine, Mahmut Fırat yeniden basın açıklaması düzenleyerek konuya açıklık getirdi.
Destekleme primlerinin bloke edilmesinin kendisinin iddialarıyla ilgili olmadığını savunun Mahmut Fırat, kendisinin bazı kesimler tarafından kendisinin suçlu gibi yargılandığını vurguladı.
Mahmut Fırat, "Başkanlık görevini yürüttüğüm kurum ve şahsımla ilgili bir takım yanlış anlaşılmalardan kaynaklanan açıklamalar yapılması yöre insanı olarak bizleri üzmüştür.
Ticaret Borsası kanunlar çerçevesinde hizmet veren ve muhatabımızın ise tarıma dayalı ticaretle uğraşan vergi mükellefi tüccarlardır. Çalışma alanlarımızın çerçevesi geniş olmasına rağmen yasal olarak işlemlerimizi tüccarların müracaatları doğrultusunda yapmaktayız. Devletimiz tarafından çiftçilerimize yönelik ödenen 'Destekleme Primleri' ile ilgili olarak bir takım usulsüzlüklerin önüne geçmek için geçtiğimiz ay içerisinde uyarı niteliğinde açıklamalarda bulundum. Vergi mükellefi olmayan ve çiftçilerimizi
bir nevi kandırarak yolsuzluk batağının içerisine sürükleyen çantacı tabir edilen ve tüccar kılığına bürünmeye çalışan kişilerin var olduğunu dile getirmiştim. O gün yaptığımız açıklamanın bugünde arkasındayız. Bayram öncesi ödenmesi planlanan destekleme primlerinin ödenmemesi veya bloke konulmasının nedeni olarak şahsım ve kururum gösterilmektedir. Primler ödenmediğinden dolayı çiftçilerimizin mağdur olduğu yönünde eleştiri oklarını bizlere yönelten Ziraat Odası Başkanı Sayın Yakup Taş'ın açıklamalarını
medya aracılığıyla üzüntüyle öğrendim" dedi.
Fırat, "Çiftçilerimizin alacaklarına bloke konulma işlemi sadece ilimizde yapılmadı. Türkiye genelinde böyle bir inceleme başlatıldı. Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep ve Batman gibi illerde bloke işlemlerinin yapıldığını öğrendik. Çiftçilerimiz şunu iyi bilsinler ki; Hak ettikleri alacaklarını en kısa zamanda ödenmesi için de gerekli görüşmelerimizi yapmaktayız. Bir oda başkanının popülist yaklaşım sergileyerek açıklamalarda bulunması talihsizliğin ta kendisidir. Bloke işlemlerinin neden konulduğunun
izahatını daha net ifadeyle devletimizin en yetkili kurumunun başında bulunan Sayın Valimiz tarafından gerekli açıklama yapılması hepimizi rahatlatacaktır. Oda olarak hem çiftçimizin ve hem de devletimizin hak ve hukuklarını kanunlar çerçevesinde korumakla mükellefiz" şeklinde konuştu.