İrlanda kemer sıkmak için masaya oturuyor

İrlanda hükümeti bugün bütçe açığı kesintisi için masaya oturuyor. Avrupa Birliği, Avrupa Merkez Bankası ve Ul...

İrlanda hükümeti bugün bütçe açığı kesintisi için masaya oturuyor. Avrupa Birliği, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) ile de görüşmelerini sürdüren hükümet kanadı, iki konu üzerinde duruyor. Birincisi bütçe açığına neden olan iç üretimi düzenlemek ikincisi ise bankacılık sistemini daha dayanıklı hale getirmek. İrlanda hükümeti bankalarını destekleme ve bu yıl gayri safi yurtiçi hâsılasının yüzde 32'sine çıkan bütçe açığını azaltma mücadelesi veriyor. İrlanda Toplum Bakanı Pat Carey, hükümetin 4 yıllık mali planı ile 2011- 2014 yıllarında 15 milyar euro tasarruf yapılmasının öngörüldüğünü belirtti.

YARDIM PLANI NETLEŞİYOR
Avrupa Birliği ve IMF İrlanda için yardım planının da önümüzdeki hafta netleşeceği bildirildi. AB kaynağına göre, yardım planı, İrlanda'nın 4 yıllık tasarruf programı ile birlikte ya da kısa bir süre sonra netleşecek. Bir başka kaynak ise AB-IMF yardımı ile tasarruf programının aynı zamana denk gelmesinin iyi bir zamanlama olduğunu söyledi. AB, Avrupa Merkez Bankası (AMB) ve IMF temsilcileri bu hafta İrlanda hükümetiyle, bankalarla ilgili ne yapılabileceğine karar vermek için müzakereler yürütecek. İrlanda Merkez Bankası Başkanı Patrick Honohan ise ülkesinin AB ve IMF'nin kredisini kabul etmesini beklediğini söyledi.

Kredi tampon olacak
Honohan, İrlanda hükümeti tarafından onaylanması durumunda, AB-IMF kredisinin, kullanılmasa bile İrlanda bankaları için finansal "tampon" olacağını belirterek, bunun 2008'de ABD'nin bankalara likidite enjekte etmesine benzer olduğunu söyledi. "Bankalarımızın ek güvene ihtiyaç duyduğu bir gerçek" diyen Honohan, nisan ayından bu yana İrlanda bankalarından önemli miktarda sermaye çıkışı olduğunu vurguladı.