Mihrimah Sultan'ın 11 yıllık özlemi bitti

Tam11 yıldır restore çalışması süren Edirnekapı Mihrimah Sultan Camii sonunda ibadete açıldı. Başbakan Erdoğan törende 'Gençliğimde teravih namazına geldiğim bu caminin dünyamdaki yeri farklı. Üç yılda yapılan caminin 11 yılda restore edilmesi üzüntü verici' dedi



Tam11 yıldır restore çalışması süren Edirnekapı Mihrimah Sultan Camii sonunda ibadete açıldı. Başbakan Erdoğan törende 'Gençliğimde teravih namazına geldiğim bu caminin dünyamdaki yeri farklı. Üç yılda yapılan caminin 11 yılda restore edilmesi üzüntü verici' dedi


Marmara Depremi'nde büyük zarar gören Mimar Sinan'ın en güzel eserlerinden Edirnekapı Mihrimah Sultan Camii, 11 yıllık restorasyon çalışmasının ardından dün düzenlenen törenle ibadete açıldı. Cami açılışını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yaptı. Cami avlusunda düzenlenen törene Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Hayati Yazıcı ile İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile vatandaşlar katıldı.

Öğlen namazını Mihrimah Sultan Camiinde kılan Başbakan Erdoğan yaptığı konuşmada öğrencilik yıllarında özellikle teravih namazlarını kıldığı Mihrimah Sultan Camii'nin kendi dünyasında farklı bir yeri olduğuna vurgu yaptı. Başbakan Erdoğan konuşmasında şöyle dedi: 'Caminin o zamanki imamı şu anda ebedi alemde. Kendisini rahmetle anıyorum. Kendisi benim için ağabey gibiydi. İmam hatipte birlikte okumuştuk, o bizim üst sınıftaydı. O bakımdan çok çok anlamlı. Ancak Kanuni Sultan Süleyman'ın kızı Mihrimah Sultanın anısına Mimar Sinan'ın üç yılda tamamladığı eserin 11 yılda  restore edilmesi üzüntü verici.'


 YENİ SÜLEYMANİYE
3 yıldır restorasyon çalışmaları devam eden Süleymaniye Camii'nin de açılışını da bugün 'Süleymaniye'de bir bayram sabahı edasıyla' yapacaklarını belirten Erdoğan, 'Bu restorasyon da iktidarımıza nasip oldu. Yarın açılışını yapacağız. Anadolu yakasında sıfırdan bir Süleymaniye Camii'ni kısa sürede bitirmeyi hedefliyoruz' dedi.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün binlerce eseri restore ettiğini belirterek, 'Mihrimah Sultan Camii'nin kardeşi de Üsküdar'dadır. İnşallah o da kısa sürede restore edilecek' diye konuştu.

Erdoğan ailesi Kasımpaşa sokaklarında
BAŞBAKAN Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ve kızı Sümeyye Erdoğan ile Kasımpaşa'da merhum abisi Mehmet Erdoğan'ın eşi Bedriye Erdoğan'ı ziyaret etti. Erdoğan, ziyarete gelirken aracından inerek mahallede kurulu pazarın içinden yürüdü. Pazarda esnaf ve vatandaşlarla bayramlaşan Erdoğan, çocuklara da harçlık verdi. Bu arada, Başbakan Erdoğan'ın koruma polisleri de evin önünde toplanan çocuklara oyuncak araba ile diş fırçası dağıttı. Başbakan Erdoğan ziyaret sırasında, binanın camından evin önünde toplanan sokak sakinlerini el sallayarak selamladı. Bina çıkısında da vatandaşlar tarafından tezahüratlarla karşılanan Erdoğan, el sallayarak iyi bayramlar diledi. Başbakan Erdoğan, daha sonra Kasımpaşa'daki restorasyonu tamamlanan Sinanpaşa Camisi'ni ziyaret etti.

Kanuni ve Hürrem Sultan'ın tek kızı
KANUNİ Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan'ın tek kızı Mihrimah Sultan 1522 yılında Topkapı Sarayı'nda doğdu. Kanuni, Mihrimah Sultan'ı çok sever, bütün isteklerini yerine getirirdi. 1539 yılında 17 yaşındayken Diyarbakır valisi Rüstem Paşa'yla evlendi. Edirnekapı'daki cami 1562-1565 yılları arasında Mimar Sinan tarafından adına yapıldı. 1999 depreminde ağır hasar gören cami ibadete kapatılmıştı.

Anne babalara dua
BAŞBAKAN, babası Ahmet Erdoğan'ın mezarını ziyaret etti. Beyoğlu Kulaksız Mezarlığı'na gelen Erdoğan, dua okudu. Erdoğan ve eşi daha sonra Emine Erdoğan'ın annesi Hayriye Gülbaran ve babası Cemal Gülbaran'ın Karacaahmet Mezarlığı'ndaki kabirlerini ziyaret etti.

Eski komşu  unutulur mu
Erdoğan, eşi ve kızıyla birlikte Piyale Mumhanesi Sokak Arda Apartmanı'ndaki eski komşusu Zeliha Engin'i ziyaret etti. Emine Erdoğan ile Sümeyye Erdoğan tanıdıklarıyla fotoğraf çektirdi.

Ercan SARIKAYA