İstihdam garantisi olmayan kurslar artık açılamayacak

İŞ-KUR Genel Müdürlüğü, 2011'den itibaren işletmeler ya da belediyelerin açtığı bütün kurslarda en az yüzde 20 istihdam garantisi isteyecek. İhtiyaç o

İŞ-KUR Genel Müdürlüğü, 2011'den itibaren işletmeler ya da belediyelerin açtığı bütün kurslarda en az yüzde 20 istihdam garantisi isteyecek. İhtiyaç olmayan alanlarda gereksiz yere kurs açılmasının önüne geçilirken, bazı kurslarda ise yüzde 50 istihdam şartı aranacak.

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdürü Mustafa Kemal Biçerli, İŞ-KUR'un hedefinin daha fazla istihdam odaklı kurslar açmak olduğunu söyledi.

Eskiden özel hizmet sağlayıcılardan alınan kurslarda istihdam garantisi aramadıklarını kaydeden Mustafa Kemal Biçerli, gelecek yıldan itibaren yüzde 20 istihdam garantisi isteyeceklerini vurguladı. Biçerli, "İşletmeler kurs açıyorsa yüzde 50 istihdam garantisi verecek. Böylelikle ihtiyaç olmayan alanlarda boşuna kurs açıp, sertifikalı işsiz yetiştirmenin önüne geçeceğiz." ifadesini kullandı.

Türkiye'de işsizliğin, mücadele edilmesi gereken bir sorun olduğunu dile getiren Biçerli, "Yoğun bir genç nüfus akışı var. Her yıl 800 bin kişi iş gücüne katılıyor." şeklinde konuştu. Türkiye İş Kurumu olarak birçok projenin yürütücüsü olduklarını hatırlatan Biçerli, "Kursları açacak düzenleyecek istihdama yerleşmeleri temin edecek kurum İş Kurumu'dur. Sanayi kurslarımıza çeki düzen vereceğiz. Bunu UMEM kapsamında yapacağız. Donanımı yenilenmiş daha kaliteli okullarda yapmış bu eğitimi vereceğiz. 19 ilimizde iş gücü piyasası ihtiyaç analizi yapılacak. Açacağımız mesleki eğitim kurslarımız ihtiyaca binaen olacak. Milli Eğitim Bakanlığımızın seçtiği 110 okula makine teçhizat ve donanım takviyesi yapılacak. Gündük öğrenciler akşam da bizim kursiyerlerimiz bu okullarda eğitim gönderecek. Sanayide ara elaman ihtiyacı buralardan karşılanacak." şeklinde konuştu.

Dolmuş ve taksi şoförlerinin getirilen sigorta zorunluluğunun kayıtlı istihdamı artıracağını kaydeden Biçerli, kayıt dışı sektörlerin kayıt altında alınmasının önemine dikkat çekti. İstatistiklere, kayıtlı veriler üzerinden gidildiğini ifade eden İş-Kur Genel Müdürü, "Kayıtlı veri tabanımız geliştikçe daha sağlıklı rakamlara ulaşabiliriz. Bunun yanı sıra kayıtlı istihdam artar ve kayıtlı işsizliğin azalması da beklenir." sözlerine yer verdi.

İşsizliğin 10.6'ya gerilediğini kaydeden Biçerli, "En son istatistiklerde 10.6 gözüküyor. Mevsimsel açıdan baktığımızda işsizlikteki düşüş, 2 aydır durdu. Şu an geldiğimiz rakam 10.6 gayet iyi bir rakam. Çünkü Türkiye'de işsizlik, 2001 krizinden sonra 10'lu banda yükselmişti. İşsizliği birden aşağı çekmek çok zor. Yüzde 14'lü bir rakamla kapamıştık geçen yıl. Yıl sonuna doğru bu rakam biraz yükselecek. Kış mevsiminin de etkisiyle istihdamın düşmesi doğaldır. Yılın, yüzde 12.2 ile kapanacağını öngörüyoruz." ifadesini kullandı.