Uzmanlar uyarıyor: Karbonmonoksit sinsi katildir

Uzmanlar, soba zehirlenmelerine neden olan karbonmonoksit gazının, havadan daha ağır olduğunu ve aşağı çöktüğü için özellikle yer yatağında yatan insa

Uzmanlar, soba zehirlenmelerine neden olan karbonmonoksit gazının, havadan daha ağır olduğunu ve aşağı çöktüğü için özellikle yer yatağında yatan insanları daha çabuk zehirlediğini belirtiyor.

Lodoslu havalarda yapılan tüm uyarılara rağmen bilinçsiz yakılan sobaların her yıl can kaybına neden olduğu Bursa'da yetkililer, karbonmonoksit gazı zehirlenmesine karşı vatandaşları uyardı.

Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, "Her sene uyarılarımızı yapıyoruz, ancak bu sene inşallah vatandaşlarımız uyarılara kulak verir, soba yakarken daha hassas davranır. Vatandaşlarımız soba yakayım derken ocak söndürmesin. Meteorolojik uyarılar dikkate alınmalı." dedi.

Karbonmonoksit zehirlenmelerinin çocuklar, yaşlılar, kalp ve akciğer hastaları, anemik hastalar ve hamileleri daha çok etkilediğini belirten Bursa İl Sağlık Müdürü Akan, karbonmonoksit zehirlenmelerinde şu belirtilerini 'baş dönmesi, görme kaybı, unutkanlık, bulantı ve kusma, göğüs ağrısı, bayılma, dikkat bozukluğu, vücutta uyuşma, şiddetli baş ağrısı, güçsüzlük ve halsizlik' olarak sıraladı.

Karbonmonoksit zehirlenmelerinden korunmak için evlerdeki ısıtma sistemlerinin ve bacaların her yıl bakımları mutlaka uzman kişilere düzenli olarak yaptırılması gerektiğini dile getiren Dr. Akan; ev içi, garaj gibi kapalı alanlarda, bacasız ısıtma araçlarının kesinlikle kullanılmamasını istedi. Soba zehirlenmelerine karşı vatandaşların duyarlı olması gerektiğini belirten Dr. Akan, şöyle devam etti:

"Soba, aşırı doldurulmamalı ve yatarken yakıt konulmamalıdır. Lodos esintisinin etkili olduğu sürece soba yakılmamalı, yanan soba mutlaka söndürülmelidir. Her kış bazen ailece olmak üzere onlarca kişinin sobadan sızan gaz zehirlenmelerine bağlı öldüğünü, kömürün, tamamen yanmamasına bağlı oluşan karbonmonoksit gazının ev içine yayılmasıyla zehirlenmelerin meydana geldiğini unutmayalım. Karbonmonoksit gazına bağlı zehirlenme, yaşlılarda ve çocuklarda daha öldürücüdür. Zehirlenen kişiler derhal açık ve temiz havaya çıkarılmalı, sıkı elbise, kemer ve iç giysileri gevşetilmeli, mümkün olan en kısa sürede hastaneye ulaştırılmalı. Karbonmonoksit zehirlenmesi, ancak hastanede tedavi edilir."