Türk Kızılayından Vekaletle Kurban Kesimi

Türk Kızılayı Genel Başkanı Tekin Küçükali, bu sene vekaletle kestikleri kurbanların etlerinin yarısını Pakistan'a göndereceklerini, yarısının da Türkiye'deki yoksullara dağıtılacağını söyledi.

Et Balık Kurumu'nun (EBK) Sakarya Et Kombinası'ndaki Türk Kızılayı'nın kurban kesimini inceleyen Türk Kızılayı Genel Başkanı Küçükali, Kurban Bayramı'nda vekaletle yaklaşık 48 bin kurban keseceklerini bu sayının 50 bini aşmasını da beklediklerini söyledi.
Çok fazla kurban keselim diye bir iddiaları olmadığını anlatan Küçükali, şöyle konuştu: "Buradaki iddiamız şudur; modelin uygulanması. Modelde de esas kabul ettiğimiz hayvanların seçimini veteriner hekimler yapsınlar. Dualarını din görevlileri yapsınlar. Veteriner hekim işlerini bitirdikten sonra Kızılaycı arkadaşlarımız bize vekaletlerini veren kimselerin vekaletlerini kasaplara veriyorlar. Kasapların ehil olması esastır. Noter burada hazırda bulunuyor. İslami ve insani şartların yerine getirilip
getirilmediğine bakıyor."
Kesim işlemi tamamlandıktan sonra etlerin 24 saat dinlendirildiğini belirten Tekin Küçükali, daha sonra etlerin konserve haline getirilmek için işlendiğini belirtti.
Kurban için vekalet veren vatandaşlara kurban kesiminin kamera kaydını, kurbanından elde edilen etle yapılan konserveyi ve noter onaylı belgesini gönderdiklerini söyleyen Küçükali, "Konservenin 18 ay raf ömrü var. Bunların bir kısmı kuş başı bir kısmı da kıyma olarak hazırlanıyor. Yıl boyu fakir fukaraya dağıtılıyor" dedi.
Küçükali, etin yoksul insanların yemesi gereken çok besleyici bir gıda olduğunu vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti: "Kurbanların yarısı Pakistan'a yarısı Türkiye'deki yoksullara dağıtılacak. Ülkemizde de bayağı insan var onları da düşünmek zorundayız. Dünyada 60 ülkeye yardım taşıyoruz. Bu çok büyük bir iştir. Pakistan'a götürdüğümüz yardım 12 bin tonu aşkın gıda. 12 bin tonu aşkın gıdayı 161 vagon, 368 TIR ve 8 uçak götürdü. Bu Adapazarı'ndan Ankara'ya veya İstanbul'a veya İzmit'e yapılmış bir
çalışma değil. Bu uluslararası büyük bir çalışmadır. Dünyanın en fazla yardım taşıyan kuruluşuyuz. Halktan halka yani Türk halkından Pakistan halkına en büyük yardımı, Türkiye olarak Türk Milleti yaptı. Milletimize teşekkür ediyorum."
Pakistan'da yaşanan sel felaketi nedeniyle 20 milyon insanın evlerinden olduğunu belirten Küçükali, Pakistan'da yaşanan afetin boyutlarının sular çekildikten sonra belli olmaya başladığını söyledi. Küçükali konuşmasının devamında şunları söyledi: "Şimdiye kadar malzemeyi sallarla, sular olduğunda kayıklarla veya kamyonlarla götürüyorduk. Şimdi sular çekildi, artık kamyon gitmiyor. Balçık oluştu. Eşek at da gitmiyor. Şimdi develerle taşıyoruz." Kurban kesiminde bazı olumsuz görüntülerin söz konusu
olduğunu kaydeden Küçükali, bu olumsuzluklardan kurtulabilmenin önemli bir yolunun kurbanı Kızılay modeline uygun kestirmek olduğunu söyledi. Küçükali, gazetecilerin vatandaşların vekaletle kurban kesimi hakkındaki tereddütleri hakkındaki sorusuna "Tabi bazı gelenekler var, insanlar onlardan kopmak istemeyebilir. Kurallar değişti, çağın şartlarına göre insan yaşantısı organize oluyor" diye karşılık verdi.
(İZ-AY-HO-Y)