Kızılay, kurbanları kardeş payı yaptı, yarısını Pakistanlı ihtiyaç sahiplerine ulaştıracak

Türkiye Kızılay Derneği Genel Başkanı Tekin Küçükali, vekalet yoluyla 49 bin kurban keseceklerini belirterek; "Kurbanlarımızın yarısını kardeş payı ya

Türkiye Kızılay Derneği Genel Başkanı Tekin Küçükali, vekalet yoluyla 49 bin kurban keseceklerini belirterek; "Kurbanlarımızın yarısını kardeş payı yapacağız. Yarısını ülkemizdeki yoksullara dağıtacağız. Yarısını da Pakistan'daki ihtiyaç sahibi kardeşlerimize vereceğiz." dedi. Küçükali, Pakistan'daki yardımların develerle ihtiyaç sahiplerine taşındığını söyledi.

Vatandaşlardan vekalet yoluyla alınan kurbanlıkların kesiminin yapıldığı Et Balık Kurumu'nun Sakarya Et Kombinası'nda kesim işlemlerini inceleyen Küçükali, gazetecilere yaptığı açıklamada, Et Balık Kurumu'nun 7 kombinasında vekaletle 49 bin kurban keseceklerini söyledi. Bayramın ilk gününde vekalet verecek olanlarla rakamın 50 bin olma ihtimalinin yüksek olduğunu kaydeden Küçükali, buna göre tedbirlerini aldıklarını ifade etti. Çok fazla kurban kesmekten çok modeli uygulamanın kendileri için esas olduğunu vurgulayan Küçükali, şunları söyledi;

"Bizim çok fazla kurban keselim diye bir iddiamız yok. Buradaki iddiamız modelin uygulanmasıdır. Modelde de esas kabul ettiğimiz, hayvanların seçimini veteriner hekimler, dualarını din görevlileri yapsınlar. Veteriner hekim işlerini bitirdikten sonra Kızılaycı arkadaşlarımız bize vekaletlerini veren kimselerin vekaletlerini kasaplara veriyorlar. Kasapların ehil olması esastır. Noter burada hazırda bulunuyor. İslami ve insani şartların yerine getirilip getirilmediğine bakıyor. Kurban işlemi böylelikle tamamlanıyor.Kesimden sonra etler 24 saat dinlendiriliyor. Sonra bunlar işlenerek konserve haline getiriliyor. Öncelikle bize vekaletini veren insanlara kesim görüntülerinin tamamı ile konserve kutusundan bir kutu ve noter onaylı belgeyi gönderiyoruz. Kurban etlerinin bir kısmı kuşbaşı bir kısmı da kıyma olarak hazırlanıyor. Konservelerin raf ömrü 18 ay. Konserve kutularının üzerinde 'satılamaz' ve 'yoksulun onuru onurumuzdur' şeklinde yazılar mevcut."

"KURBAN ETLERİ KARDEŞ PAYI"

Kurban etlerinden yapılacak konservelerin yıl boyu fakir fukaraya dağıtılacağını ifade eden Küçükali, bu yılki kurbanların kardeş payı yapılarak yarısının kardeş ülke Pakistan'a gönderileceğini söyledi. Felaketin ardından Pakistan'a götürdükleri gıda yardımlarının 12 bin tonu aştığını anlatan Küçükali; "Bu sene kurbanlarımızın yarısını kardeş payı yapacağız. Yarısını ülkemizdeki yoksullara dağıtacağız. Yarısını da Pakistan'daki ihtiyaç sahibi kardeşlerimize vereceğiz. Biz bu kurbanları Pakistan'da kesebilirmiydik? Gayet tabi kesebilirdik. Ama modele uygun kesilmezdi. Oradan Türkiye'ye et getirme imkanımız yok. Çünkü bu bir yasaktır. Ülkemizde de et ihtiyacı olan oldukça yüksek derecede yoksul insanımız var. Bizden et bekliyorlar. Et çok önemli besleyici üründür. Bunu da yoksul insanlara vermek lazım. Onun içinde ülkemizde keseceğimiz kurbanların yarısını yoksullara dağıtacağız. Ülkemizde de bayağı insan var onları da düşünmek zorundayız. Dünya'da 60 ülkeye yardım taşıyoruz. Bu çok büyük bir iştir. Pakistan'a götürdüğümüz gıda yardımı 12 bin tonu aştı. 12 bin tonu aşkın gıdayı 161 vagon, 368 tır ve 8 uçak götürdük. Bu uluslararası ve büyük bir çalışmadır. Dünyanın en fazla yardım taşıyan kuruluşuyuz. Halktan halka yani Türk Halkından Pakistan halkına en büyük yardımı Türkiye olarak Türk Milleti yaptı. Milletimize teşekkür ediyorum." ifadesini kullandı.

YARDIMLARI DEVELERLE TAŞIYORUZ

Pakistan'daki afetzedelerin ihtiyacını kendilerinin karşılamasının söz konusu olmadığını kaydeden Küçükali, 20 milyon insanı yerinden eden afetin boyutlarının sular çekildikten sonra belli olmaya başladığını belirtti. Şimdiye kadar sallarla kayıklarla ve kamyonlarla götürülen yardım malzemelerinin artık develerle taşındığını dile getiren Küçükali, şöyle konuştu; "Sular çekildi artık kamyon gitmiyor. Balçık oluştu. Eşek, at da gitmiyor. Şimdi develerle taşıyoruz. 3 yıl daha orada olmamız münasebetiyle tabi ki götüreceğiz ama gittiğimiz yerlerde de sahiplendiğimiz bölgedeki insanların hem karnını doyuruyoruz hem de orada yatacakları yeri temin ediyoruz. 3 bin 558 tane ev kurduk orada. Mevlana evleri. Onun için Türk Kızılayı'nın Türk Milletinin merhamet eli o insanların sürekli sırtında."

KURBANDA KIZILAY MODELİ

Her yıl Kurban bayramlarında bazı istenmeyen görüntülerin yaşandığını anımsatan Küçükali, Kızılay'ın uyguladığı modelle bu olumsuzluklardan kurtulunabileceğini ifade etti. Kızılay'ın vekaletle kesim modelinde yoksulun hak ve hukukunun korunduğunu, İslami ve insani şartların yerine geldiğini dile getiren Küçükali; "Bizim uyguladığımız modele uyulması halinde hiç bir problemin kalmayacağını ülkemiz yavaş yavaş görerek anlayacak. Biz sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Sesimizi duyurdukça da insanımız bu modele doğru kendini yönlendiriyor. İlk başladığımızda 12 bin civarında kesiyorduk. Şimdi 49-50 binlere çıktı. Bu önemli bir rakamdır. Bizim kesmemiz çok şart değil. Modelin uygulanması önemlidir. Model uygulandığında İslami ve insani şartlar yerine gelir. Yoksulun hak ve hukuku korunmuş olur. Burada fukaranın hakkı çok önemlidir. Siz kurbanı kesip eti yemek yerine yoksula dağıtmayı tercih ediyorsunuz. Bunu da dağıtırken şehir hayatında hep beraber biliyoruz ki; dağıtacağın kişi apartmanda oturuyorsan kapıcıya veya tanıdığın iki tane insana veriyorsun. Ama biz bunu yıl boyu yoksulun kapısına giderek veriyoruz. Bizim çok yetkin ve etkin şube başkanlarımız var. Bu arkadaşlarımız bulundukları yerlerde yoksulun envanterini en iyi tutan arkadaşlarımızdır." şeklinde konuştu.