Kurbanlık fiyatları arttı

Kocaeli'nin Gebze ilçesinde kurbanlık fiyatları bayrama bir gün kala yüzde 20-25 arttı. Genellikle ucuz kurbanlık almak için Arife günü ve bayramı bek

Kocaeli'nin Gebze ilçesinde kurbanlık fiyatları bayrama bir gün kala yüzde 20-25 arttı. Genellikle ucuz kurbanlık almak için Arife günü ve bayramı bekleyen vatandaşlar, bu yıl umduğunu bulamadı.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker'in tavsiyesini dinleyen Gebzeliler hayal kırıklığına uğradı. Birçok hayvan satıcısının, Bakan Eker'in vatandaşlara son günü beklemeleri tavsiyesi üzerine müşterilerin sayısının azalması üzerine panikleyerek kurbanlık hayvanları ucuz fiyata elden çıkarması sonucu kurbanlıklar tükendi. Kurbanlık almak için son gün hayvan pazarına gelen müşteriler ise fiyatların geçtiğimiz günlere oranla yüzde 20-25 arasında artış gösterdiğini görünce hayal kırıklığına uğradı.

Bugün özellikle doğu illerinden gelen büyükbaş hayvana talep çok olunca hayvanlarını günler öncesinden ucuz fiyata elden çıkarttığını belirten kurbanlık sahipleri tepki gösterdiler.

Sattıkları kurbanlık fiyatlarının geçen yıla kıyasla hiç artmadığını belirten vatandaşlardan Ağrı Eleşkirt nufusuna kayıtlı Nazım Gültekin, "4 haftadır buradayım. Bu son güne kadar çok az müşteri geldiği için hayvanları çok ucuza sattım. Şimdi 30 bin TL zararım var." dedi.

Kars'tan gelen Hikmet Aras ise "Bu tosunu bir hafta önce 4 bine sattım. Şu anda 6 bin liraya alıcısı var. Fiyatlar yüzde 50'i arttı" diye ifade etti.

Ağrı Eleşkirt'ten 45 büyükbaş hayvanla gelen kurban satıcısı Vedat Gültekin ise Bakan Eker'e seslenerek, "Angus'lara para vereceğine çiftçiye destek verse de çiftçi bu işi yapsın. Şimdi elimdeki malı da veresiye vereceğim. Ben bittim. Gidip asgari ücretle bir yerde çalışmak zorunda kalacağım. Ben bir sene bin bir emekle yetiştirdiğimiz hayvanlarımı bu kurbanda satıp emeğimizin karşılığını alacaktım. Ama ucuza sattım. 30 bin TL zararım var. Şimdi fiyatlar yüzde 20-30 artmış." şeklinde konuştu.

Bakan'ın 'son güne kadar mal almayın' çağrısını eleştiren Ağrılı Halit Adıyaman da şunları ifade etti: "Angusları getirip başımıza bela etti. Mallarımı hep ucuza sattım. Benim 100 bin TL zararım var. Şimdi fiyatlar arttı ama hayvan kalmadı. Bakan ekmeğimizle oynadı."

Muşlu Ahmet Durak ise Tarım Bakanı'nın yaptığı açıklamadan sonra piyasada mal kalmadığını, korkup mallarını ucuza sattıklarını ve zarar ettiklerini, 100 bin TL'nin üstünde zarar ettiklerini söyledi.

Elindeki malları yok fiyatına sattığını idda eden Tokat'lı Mumin Ascil de "Bu sene bizi Avrupa yakasına geçirmediler. Biz burda 3-4 bine hayvan satıyorken, karşı tarafta 6-7 bin TL'ye satıyorlar. Bu haksızlıktır" diye açıklamada bulundu.

Son üç gündür fiyatlarda bariz bir yükselme olduğunu, bugün ise hayvan az olduğu için çok yüksek fiyata satıldığını söyleyen Ardahanlı Cengiz Tavşan ise şöyle dedi: "Kurbanlıkların tükendiği İstanbul'da hayvanlar karaborsaya düştü. Bu durum Kocaeli'de de fiyatlara yansıdı. Dün gece 30 kamyon buradan hayvan satın alınarak İstanbul'a götürüldü."

Kurbanlık almak için hayvan pazarına gelen vatandaşar, fiyatların geçtiğimiz haftaya göre çok yükseldiğini belirterek, ümitlerini bayramın 2. ve 3. gününe ertelediklerini ifade ettiler.