İstanbul 2012 Avrupa Spor Başkenti Seçildi

Avrupa Spor Birliği Başkanı Gian Francesco Lupattelli, İstanbul'un 2012 Avrupa Spor Başkenti seçildiğini açıkladı.

Devlet Bakanı Başmüzakereci Egemen Bağış, İstanbul'un 2012 yılı için Avrupa Spor Başkenti seçilmesiyle ilgili olarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Avrupa Spor Birliği Başkanı Gian Francesco Lupattelli ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Atatürk Havalimanı VIP Salonu'nda yapılan basın toplantısında konuşan Gian Francesco Lupattelli, heyet olarak yaptıkları incelemelerin ardından İstanbul'u 2012 Avrupa Spor Başkenti seçtiklerini belirtti. Lupattelli, 30 Kasım 2010 tarihinde
spor başkenti sertifikasını Bakan Bağış ve Başkan Topbaş'a takdim edeceklerini ifade ederek, "Okullara, öğrencilere, yaşlılara yönelik ne kadar spor aktivitesi yapılıyor bu bizim için önemli" dedi.
Başmüzakereci Egemen Bağış da Avrupa Spor Başkenti (ASB) unvanının 2001 yılından beri Avrupa başkentlerine verildiğini, bu unvanın yediden yetmiş yediye herkese sporu sevdirmeyi ve sağlıklı kuşaklar yetiştirmeyi amaçladığını söyledi. Avrupa Spor Başkentliği'ne İstanbul'un yanı sıra Antverp (Belçika) ve Kardif'in (Galler) de aday olduğunu hatırlatan Bağış, "Biz İstanbul'un bu unvanı hak ettiğini, alt yapısının yeterli olduğunu anladık" diye konuştu. Bağış, Kardif ve Antverp'ten sonra 10-14 Kasım tarihleri
arasında ASB Birliği'nin İstanbul'da temas ve incelemelerde bulunduğunu, üç aday arasında ise kararın İstanbul yönünde verildiğini söyledi. "Bu kararı saygı ile karşılıyor ve bunu Türk ve Avrupa spor kültürünün geleceğine yapılmış yatırım olarak görüyoruz" diyen Bağış, "Türkiye Avrupa da her alanda hak ettiği yeri doldurmaktadır" şeklinde konuştu.
Türkiye'nin birçok alanda genç ve dinamik bir yapıya sahip olduğunu belirten Bakan Bağış, "Eskiden Türkiye Avrupa'nın hasta adamı olarak gözüküyordu şimdi ise Avrupa'nın en dinamik ülkesi. Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur. Bugün Türkiye Avrupa'nın hasta adamı değil, sağlam ve dinamik bir parçasıdır. Genç dinamik ve eğitimli halkım ile Türkiye AB yolunda kararlı yürümektedir" dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise İstanbul'un her alanda başarılı olmasını arzu ettiklerini ifade ederek, "2010 Avrupa başkentinin ardından şimdi de 2012 Avrupa Spor Başkenti seçilmesi bize gurur veriyor. 2012 için kendimizi çok ciddi şekilde hazırlayacağız. Çok ciddi çalışmalar yapıyoruz. Spor alanında 130'u aşkın spor kompleksi yapıldı. En son dünya basketbol şampiyonasına ev sahipliği yaptık ve başarı ile tamamladık" şeklinde konuştu.