Diyabete karşı önlem alınmazsa, gelecek 10 yılda ölümler yüzde 50 artar"

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tahminlerine göre, diyabete karşı acil olarak harekete geçilmezse gelecek 10 yılda diyabet kaynaklı ölümlerin yüzde 50 oranı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tahminlerine göre, diyabete karşı acil olarak harekete geçilmezse gelecek 10 yılda diyabet kaynaklı ölümlerin yüzde 50 oranında artabileceği uyarısında bulunuldu.

14 Kasım Dünya Diyabet Günü etkinlikler kapsamında Sağlık İl Müdürlüğü ve Diyabetle Yaşam Derneği işbirliğiyle Cumhuriyet Meydanı'nda stant açıldı. Stantta 14 Kasım akşamına kadar yaklaşık 20 bin kişiye test yapılması planlanıyor.

Diyabet (Şeker hastalığı), vücutta pankreas adlı salgı bezinin yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insülin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması durumunda gelişen ve ömür boyu süren bir hastalık olarak biliniyor.

Dünyada 2010 yılı için tahmin edilen diyabetli sayısının 285 milyona yükseldiğini ve bu rakamın dünya nüfusunun yüzde 6,6'sını oluşturduğunu ortaya koyan DSÖ, bu sayının 2030 yılına kadar 438 milyona yükselmesinin beklendiğini açıkladı. DSÖ ayrıca, diyabetin her yıl küresel ölçekte gerçekleşen tüm ölümlerin yüzde 5'inin nedeni olduğunu, diyabeti olan insanların yüzde 80'ının düşük veya orta gelirli ülkelerde yaşadığını ve bunların büyük çoğunluğunun yaşlı değil, 45-64 gibi orta yaşlarda insanlar olduğunu bildirdi. DSÖ tahminlerine göre, acil olarak faaliyete geçilmezse gelecek 10 yılda diyabet ölümlerin yüzde 50 oranında artmasından korkuyor.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Samsun Sağlık İl Müdür yardımcısı Yakup Cemil Şahin, Sağlık Bakanlığı'nın 2009 yılından itibaren diyabete yönelik mücadele ve diyabet hastalığının yönetim politikalarını, DSÖ'nün ilgili strateji ve eylem planlarına paralel ve günümüzün mücadele tekniklerine uygun olarak yeniden düzenleme çalışması başlattığını söyledi. Şahin, "Türkiye Diyabet Kontrol Programı adı altında geliştirilmekte olan ülkemizin resmi diyabet stratejisi beraberinde, 'diyabetin önlenmesi, diyabetin ve komplikasyonlarının etkin tedavisi, diyabetik yaşam kalitesinin yükseltilmesi, çocukluk çağı diyabetinin kontrolü ve diyabet yönetimine destek sağlanan alanlarda güçlendirme' gibi beş ana başlıkta ilgili eylem planları hazırlanmış olup çalışmalar devam etmektedir." dedi.