Türkiye'nin kurbanını hayır kurumları kesiyor (Özel)

Kurban Bayramı öncesi et fiyatlarında yaşanan belirsizlik, vatandaşları hayır kurumlarına yönlendirdi. Kurban pazarlarında yüksek meblağlara hayvan al

Kurban Bayramı öncesi et fiyatlarında yaşanan belirsizlik, vatandaşları hayır kurumlarına yönlendirdi. Kurban pazarlarında yüksek meblağlara hayvan almak istemeyen binlerce insan, kurbanını hayır kurumlarının kesmesini istiyor. Son yıllarda bu kurumlara gösterilen yüksek ilgi, bayrama sayılı günler kala zirveye ulaştı. Kızılay ve Kimse Yok Mu Derneği gibi birçok kurum, geçen yıl ulaştıkları kurban kesim rakamlarının ikiye katlanmasını bekliyor. Vatandaşlar ise etlerin hayır kurumları vasıtasıyla dünyanın dört bir köşesindeki gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasından memnun.

Geçtiğimiz yıl 250-300 lira arasında satılan kurbanlık koyunlar, bu yıl 450 - 600 lira arasında fiyatla satılıyor. Büyükbaş hayvanların fiyatları ise 3-8 bin lira aralığında. Bu rakamlara kurbanlık almak istemeyen birçok insan, ödemeleri taksitlere bölen ve dünyanın birçok ülkesine et gönderen hayır kurumlarına başvurmaya başladı.

5 kıtada en ücra ülkelere kadar kurban eti götüren Kimse Yok Mu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Zeki Özkara, bu sene kurban bağışı oranının iki katına çıkmasını beklediklerini dile getirdi. Şimdiden çok yoğun talep olduğunun altını çizen Özkara, vatandaşların hayır yapma konusunda bilinçlendiğine dikkat çekti.

Hayır kurumlarının güvenilirliğinin de arttığını vurgulayan Özkara, şu bilgileri verdi: "Geçtiğimiz bayramda, Türkiye'de 12 bin 911, yurt dışında ise 14 bin 805 kurban olmak üzere toplam yurt içi ve yurt dışında 27 bin 716 hisse kurban keserek 93 bin aileye kurban eti ulaştırdık. Yurt içinde kurban kestirmek isteyenlerin kurbanını yurt içinde, yurt dışında kurban kestirmek isteyenlerin kurbanını yurt dışında kesiyoruz. Yurt dışında ya da yurt içinde kesilen kurbanları gönüllülerimizle ve dernek yetkililerimizle kapı kapı dolaşarak ihtiyaç sahibi insanlara bizzat ulaştırıyoruz."

Bu yıl ki kurban bedelinin Türkiye'de 400, Pakistan'da ise 150 TL olduğunu belirten Özkara, bu sene sadece Pakistan'a 17 bin kurban göndermeyi amaçladıklarını kaydetti.

KIZILAY 4 TAKSİTLE KURBAN KESİYOR

Türk Kızılay Yönetim Kurulu Üyesi Fecri Alparslan, geçen yıl 40 bin hisseli kurban kestiklerini, bu yıl ise 60 bin bağış beklediklerini dile getirdi. 410 lira belirledikleri kurban fiyatının kredi kartına 4 taksit yapıldığını vurgulayan Alparslan, planlanan artışı, şöyle açıkladı: "Vatandaşlarımız, Kızılay'ın bu alana yeni bir soluk getirdiğini gördü. Kurban ibadetinin bazı kurumlar tarafından istismar edildiği, hayır ikliminin zedelendiği de hesaba katılırsa, Kızılay'ın bu alandaki sağlam duruşu, teveccühü artırdı. Etlerin konserve haline dönüştürülüp yıl boyu gerçek ihtiyaç sahiplerine dağıtılması, ciddi bir hayır organizasyonu vatandaşın gözündün kaçmıyor. Bu sene kurban fiyatlarındaki belirsizliğin de Kızılay'ın tercih edilmesinde etkili olacağını düşünüyoruz. Kestiğimiz kurbanların yarısını Pakistan'a göndereceğiz."

HAYIR KURUMLARINA İLGİ ARTIYOR

Cansuyu Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Mustafa Köylü, kurbanlık fiyatını 450 lira olarak belirlediklerini, diğer ülkelerde ise 200 ile 500 lira arasında kurban kesimi yapacaklarını söyledi. Geçen sene 20 binin üzerinde kurban kestiklerini belirten Köylü, bu sene çok büyük bir ilgi olduğu kaydetti. Köylü, hayvan sıkıntısının 3-4 kat artacağına işaret ederek, şöyle konuştu: "Bayram tatili de uzun. Yer değiştirenler olacaktır. Tüm bu nedenler, hayır kurumlarına olan ilgiyi artırıyor. Biz bu yıl bağışların 50 bini geçeceğini ümit ediyoruz. İlk başladığımızda 7 bin bağış almıştık. Halkımız bilinçleniyor. Önemli olan kurumların güvenirliği. Bu anlamda, hayır kurumlarına güvenin arttığını görüyoruz. Bazı olumsuz örnekler olmasa, bu rakamlara çok daha erken ulaşabilirdik." dedi.

İHH İnsani Yardım Vakfı Sorumlusu Salih Bilici, geçen yıl 35 bin hisse kurban bağışı aldıklarını, bu yılki hedeflerinin ise 50 bin olduğunu ifade etti. Bilici şu yorumu yaptı: "Türkiye'de kurban fiyatlarının pahalı olması, insanları yardım kuruluşlarına yönlendiriyor. Zaten toplumumuzun hayırseverlik yönü çok güçlü. Geçmişten beri böyle bir anlayışımız var. Her sene hayır kurumlarına daha fazla kurban bağışlanıyor."