Cömert: Kars'ın tek yatırımı olan şeker fabrikasına herkes sahip çıkmalı

Kars Şeker Fabrikası Müdürü Fikri Cömert, ''İlin tek yatırımı olan fabrikaya sahip çıkmak hepimizin görevidir.'' dedi.

Kars Şeker Fabrikası

Kars Şeker Fabrikası Müdürü Fikri Cömert, ''İlin tek yatırımı olan fabrikaya sahip çıkmak hepimizin görevidir.'' dedi.

Kars Şeker Fabrikası uzun bir aradan sonra kapılarını gazetecilere açtı. Basına bilgilendirme toplantısı yapan fabrika yönetimi, Kars Şeker'in bölgeye umut verdiğini söyledi. Fabrika Müdürü Fikri Cömert, fabrikanın ayakta kalması ve yaşaması için herkese sorumluluk düştüğünü belirterek, en büyük sorumluluğun da Karslı çiftçilere düştüğünü söyledi. İlk yıllarda 160 bin ton şeker pancarı işleyen fabrikanın son yıllarda 22 bin ton seviyesine düştüğünü vurgulayan Cömert, son zamanlarda yapılan çalışmalarla bu miktarı 44 bin ton seviyesine yükselttiklerini ifade ederek, hedeflerinin bu rakamı bire yada ikiye katlamak olduğunu dile getirdi.

Çiftçinin Şeker pancarı üretiminden destek primi alamadığından dolayı üretimin düşük olduğunu belirten Cömert, "Bu bölgelerde şeker pancarı hayati öneme sahip. Destek verildiği takdirde çok hızlı bir şekilde büyüyeceğine şüphemiz yok.'' dedi.

Fabrikada 19. alım kampanyasının başladığını da belirten, "1993 yılında üretime geçen Kars Şeker Fabrikası'nın kuruluşundan bugüne kadar ilimize sağladığı katma değer saymakla bitmez. Tarımdan hayvancılığa istihdamdan Kars ekonomisine sağladığı katkı oldukça fazladır. Şekerin yan ürünü olan Melas ve Küspe üretimi ile yem sanayinin ve hayvancılığın büyümesine katkıda bulunmakta, kampanya sırasında pancar, yaş küspe, melas, kömür, foel oil, kireç taşı nakliyeleri nedeniyle de ulaşım sektörüne de bir canlılık getirmektedir. Fabrikamız, çiftçi geliri ve yöre ekonomisi açısından en yüksek katma değer yaratan ürünlerden biri olan, ailenin tüm fertlerine iş imkanı sağlayan pancar tarımı Kars çiftçisi ve halkı için alternatifsizdir. Dolayısıyla yöremiz çiftçilerinin pancar tarımından vazgeçme gibi bir lükse sahip değildir. İşletmemizi sosyal amaçlı işletmeden ekonomik amaçlı işletmeye dönüştürmek çalışanların ve Kars çiftçisinin hedefi olmalıdır. Ancak son zamanlarda yöremiz çiftçilerinin, pancar ekmekten imtina etmeleri Fabrikanın üretimini rantabl olmaktan çıkartmıştır." diye konuştu.

Amaçlarının, sanayinin devamlılığını temin etmek, istihdam oluşturmak ve olan istihdamı korumak olduğunu da vurgulayan Cömert, "Fabrikamız 2010 yılında Kars Merkez, Akyaka ve Tuzluca Ziraat Bölge şbağlı 22 köyde 599 çiftçi ailesine sözleşmeli olarak 11 bin 900 dekar pancar ektirmiştir. Bedeli ödenecek ürün miktarı 37 bin ton pancar olacağı tahmin edilmektedir. 2010 yılı ürünü 3. bölgemize bağlı 4 alım merkezine teslim edilecektir. Pancarlarını merkez kantarına teslim eden çiftçilerimize, nakliye müteahhitlerine taşıma için ödenen ücretin yüzde 15 fazlası nakliye ücreti, ayrıca nakliye teşvik primi ve nakliye tazminatı ödenecektir. Merkez çiftçimize ise nakliye tazminatı ödenmesine devam edilecektir." ifadelerini kullandı.

Fabrikalarının pancar işletmesine 22 Ekim 2010 tarihinde başlayacağını belirten Cömert, "Günde ortalama bin 750 ton işlenecek ve 19 gün kampanya yapılacaktır. İşlenen pancarda tahmini 5 bin 400 ton şeker, bin 400 ton melas ve 12 bin ton yaş pancar posası üretimi gerçekleşecektir. Çiftçimizin alın teri ve emeğin karşılığı olarak yaklaşık 5 milyon 500 bin TL pancar bedeli ödenecek." diye konuştu.

Bilgilendirme toplantısına; Şeker-İş Sendikası Başkanı Ertan Altunoğlu, Personel Müdürü Fuat Tatar, Muhasebe Müdürü Ali Miroğlu, Ziraat Mühendisi İbrahim Demir ve gazeteciler katıldı.