Batman'da hibe destekli tesislerden biri daha açıldı

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın hayvansal ve tarımsal üretime dayalı tesislere verdiği hibe kredilerle Batman'da bir tesis daha açıldı.

Yapımı t

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın hayvansal ve tarımsal üretime dayalı tesislere verdiği hibe kredilerle Batman'da bir tesis daha açıldı.

Yapımı tamamlanan beyaz et tesisinin açılışına Vali Ahmet Turhan, Vali Yardımcısı Şamil Horasanlı, Tarım İl Müdürü Abdullah Akın, Özel İdare Genel Sekreteri Yusuf Karatoprak, kurum müdürleri, işadamları ve çok sayıda davetli topluluğu katıldı. İşadamı Veysi Polat'ın girişimleri ile Tarım Bakanlığı hibe destekli kurulan beyaz et tesisi bölgeye hitap edebilecek. Tesiste, beyaz et depolama, paketleme, nakliyesi ve dağıtımı yapılacak. Maliyeti 432 bin 950 TL'ye olan ve Tarım Bakanlığı'nca 216 bin 475 TL hibe desteği verilen tesiste 10 kişi istihdam edilecek.

Tesisin açılışında konuşan Batman Valisi Ahmet Turhan, devletin özellikle bölgedeki tarımsal alanın iyi değerlendirilmesi konusunda ciddi destekler sunduğunu belirtti. Vali Ahmet Turhan, "İş yapan ve işini geliştirmek isteyen iş adamlarının önünü açmakla beraber hibe kredilerle yüzde 50, yüzde 75'lere kadar destek verilmektedir. Bu kapsamda son 2 yılda 10 milyon TL'yi aşkın kredi verildi." dedi.

Batman'da Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP) kapsamında 2006 yılından itibaren toplam 47 adet projenin programa alındığını belirten Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, 35 projenin tamamlandığını 12 adet projenin devam ettiğini kaydetti. Toplam tutarı 24 milyon 900 bin TL olan 47 projenin toplam hibe tutarının ise 10 milyon 800 bin TL olduğu, projelerle sağlanan istihdam sayısının ise 566 kişi olduğu belirtildi.

Projelerin sektörel dağılımı ve hibe desteği ise şöyle: Bitkisel ürün işlenmesi ve paketlenmesi 24 adet hibe desteği 5 milyon 500 bin; hayvansal ürün işlenmesi ve paketlenmesi 10 adet hibe desteği 2 milyon 250 bin; soğuk hava deposu 7 adet hibe desteği 1 milyon 505 bin; tarımsal ürünlerin depolanması 5 adet hibe desteği 1 milyon 250 bin: altyapı (köy yolu) 1 adet hibe desteği 295 bin.