Yemen'den ABD'ye gidecek kargolarda bomba

Yemen'den gönderilen şüpheli paketler, Atlantik Okyanusu'nun iki yarısını alarma geçirdi. Paketlerden biri Londra'da, diğeri ise Dubai'de ele geçirildi. Amerikan Başkanı Barack Obama, şüpheli paketlerin içinde patlayıcı maddeler bulunduğunu açıkladı. Amerikalı kaynaklar, olayın arkasında Yemen El kaidesi'nin olabileceği ihtimali üzerinde duruy

Yemen'den ABD'ye gidecek kargolarda bomba
Yemen'den gönderilen şüpheli paketler, Atlantik Okyanusu'nun iki yarısını alarma geçirdi. Paketlerden biri Londra'da, diğeri ise Dubai'de ele geçirildi. Amerikan Başkanı Barack Obama, şüpheli paketlerin içinde patlayıcı maddeler bulunduğunu açıkladı. Amerikalı kaynaklar, olayın arkasında Yemen El kaidesi'nin olabileceği ihtimali üzerinde duruyor. Olayla ilgili olduğu sanılan bir kadın Yemen'de gözaltına alındı. Amerikan kargo şirketi UPS'e ait uçaklarda, bomba olduğu iddiası bir anda ortalığı karıştırdı.

İlk ihbar Amerika'nın Chicago kentine sefer yapan bir uçakta patlayıcı madde olduğu yönündeydi.

Uçak, aktarma yapmak için indiği İngiltere'de didik didik arandı.

Olayın ardından Amerikan CNN televizyonu, UPS'e ait uçakta bomba haline dönüştürülmüş bir yazıcı kartuşunun bulunduğu haberini verdi. Paketi Yemen'den gönderen kişinin terör gruplarıyla bağlantısı olduğu belirtildi.

Bir diğer şüpheli paket de, UPS'in Dubai tesislerine gitmişti. Birleşik Arap Emirliği yetkilileri, pakette bomba düzeneğine rastlandığını açıkladı.

Atlantik'in öbür yakasında da panik vardı. Amerika'nın New Jersey ve Philadelphia havaalanlarında da UPS'e ait uçaklarda aramalar yapıldı.

New York kentinde, UPS'e ait bir kamyon da arandı.

Kameralar karşısına geçen Amerikan Başkanı Obama, iki şüpheli pakette patlayıcı maddelere rastlandığını doğruladı, olayı "dikkate değer bir terörizm tehditi" olarak niteledi.

ABD Başkanı Barack Obama'nın terörle mücadele danışmanı John Brennan'da Yemen hükümetine terör karşısında ortak mücadele için hazır olduğu mesajını verdi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada bombaların saldırı amaçlı olarak hazırlandığı belirtildi. Amerikalı yetkililer, el konulan paketlerin Chicago'daki dini mekanlara gönderildiğini söyledi. Ülke çapında sinagoglarda  alarma geçildi.

Amerikalı kaynaklar, paketleri gönderenin Yemen El Kaidesi'nin olduğunu duyurdu. Olaylar sonrası Dubai'den Amerika'ya giden uçaklarda yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Savaş uçakları, Yemen'den kargo getiren uçaklara Amerikan hava sahası boyunca eşlik etti.

Yemen'de 26 şüpheli paket ele geçirildi

Yemen hükümeti de olayla ilgili kapsamlı soruşturma başlattı ve Yemenli yetkililer 26 şüpheli paket ele geçirdiğini, paketlerin incelendiğini belirtti.

1 kişi gözaltında

Yemenli bir güvenlik yetkilisi de, güvenlik güçlerinin olaya karıştığı düşünülen bir kadını, başkent Sana'da yapılan bir operasyonun ardından yakaladığını söyledi.

Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih, şüpheli kadının evine düzenlenen bir operasyonla yakalandığını açıkladı ve kadının, annesiyle birlikte  gözaltına alındığı bildirildi.

Yemenli güvenlik görevlileri, yakalanan 20 yaşlarındaki kadına kargo  şirketine bıraktığı bir telefon numarası sayesinde ulaşıldığını söyledi.

Sana Üniversitesinde tıp öğrencisi olduğu belirtilen şüphelinin,  havaalanı yakınlarındaki El Ravda bölgesinde gözaltına alındığı belirtildi.

Şüphelinin savunma avukatı ise Reuters'a yaptığı açıklamada, onu  tanıyanlar tarafından sessiz bir öğrenci olarak nitelendirilen genç kadının bir  "kurban" olmasından endişe duyduğunu ifade ederek, "Bu tür bir eylem düzenleyen  bir kişinin geride telefon numarasını bırakması hiç de mantıklı görünmüyor"  dedi.

Kadının annesiyle birlikte gözaltına alındığını söyleyen savunma avukatı,  konuya ilişkin başka bilgi vermedi.

Olaya ilişkin El Kaide'ye bağlı olduğu düşünülen diğer bazı kişilerin de aranmakta olduğu belirtildi.

Bu arada, ABD Posta İdaresi, Yemen'den posta ile gönderilen paketleri kabul etmeyi geçici olarak durdurduğunu açıkladı.

Şüpheli paketlerin gönderildi yer olan Yemen, El Kaide'nin etkili olduğu ülkelerden biri.

İngiltere İçişleri Bakanı May: "Cihaz uçakta patlayabilirdi"

İngiltere İçişleri Bakanı Theresa May, Yemen'den ABD'ye gönderilmek istenen ve Doğu Midlands havaalanında kargo uçağında bulunan cihazla ilgili olarak "cihaz uçakta patlayabilirdi" dedi.

May başkanlık ettiği, İngiliz hükümetinin acil planlama komitesi olan Cobra'nın toplantısının ardından yaptığı açıklamada, konuya ilişkin uluslararası ve ABD'li ortaklarıyla görüşmelerinin sürdüğünü kaydetti.

Başka bir saldırıya ilişkin kanıt olmadığını belirten May, İngiltere'deki terör tehdidi seviyesinde de bir değişiklik olmadığını ama ülkede bir terör saldırısı olasılığının yüksek olduğunu bildirdi.

İngiltere İçişleri Bakanı ayrıca, İngiltere ile Yemen arasındaki karşılıklı uçuşların durdurulduğunu kaydetti.

İngiltere Başbakanı David Cameron da, "Düzeneğin uçakta patlatılmak üzere tasarlandığını düşünüyoruz. Ancak bunun
zamanlaması konusunda emin olamayız" dedi.

Almanya: "Hedef biz değildik"

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Almanya'nın Köln/Bonn havaalanı üzerinden bir kargo uçağıyla İngiltere'ye taşınan bombalı paketin hedefinin Almanya olmadığını tahmin ettiklerini söyledi.

Maiziere, Dresden kentinde yaptığı açıklamada, "Bu olayda hedefin Almanya olmadığına dair birçok ipucu var" dedi. Buna rağmen Almanya için tehdidin ortadan kalktığının söylenemeyeceğini ifade eden Maiziere, "Almanya'da saldırı düzenleneceği yönünde somut bir bilgi olmasa da Almanya diğer ülkeler gibi
hedefte" diye konuştu.