Ormancılık faaliyetleri köylünün yüzünü güldürüyor

Adana Orman Bölge Müdürü Mustafa Kara, yangın söndürmenin dışında üretime dönük çok ciddi ormancılık faaliyetlerinde bulunduklarını söyledi. Ekim ayı

Adana Orman Bölge Müdürü Mustafa Kara, yangın söndürmenin dışında üretime dönük çok ciddi ormancılık faaliyetlerinde bulunduklarını söyledi. Ekim ayı sonu itibariyle anormal dönem diye tanımladıkları 'yangın teyakkuzu' halinden daha normal bir zaman dilimine geçtiklerini belirten Kara, yılsonuna kadar tomruk, sanayi, kâğıtlık ve lif yonga odunu, maden ile tel direk gibi 640 bin metre küp orman emvalinin satışından 60 milyon TL. gelir elde etmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Fidan dikimi ve ormanların bakımı gibi birçok harcamayı bu kaynakla gerçekleştirdiklerini vurgulayan Kara, bakım yaptıkları genç ormanlarda hem yangınlarına karşı tedbir aldıklarını hem de ürün elde ettiklerini hatırlattı.

Bozuk orman sahalarında iyileştirme çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Kara, "Son iki yılda 180 bin dönüm alanda fidan dikimi ve bakım ile ormanlarda rehabilitasyon faaliyeti yürüttük. 2010 yılında 1 milyon 30 bin adet sedir fidanı, 81 bin defne fidanı olmak üzere toplamda 5 milyon adet fidanı toprakla buluşturacağız. Geçen yıl 3 bin ton sedir tohumu karşılığında yaklaşık 1.5 milyon TL para aktardık. Bu yıl yeni başladık; şimdilerde 600 tondayız. Ama bu sezon bol kozalak yok, daha az toplayacağız. Çünkü sedir ağacında 2 yılda bir bol tohum yılı olur. Sadece bu iş karşılığında köylülere 600 bin lira para aktaracağız." şeklinde konuştu.

10 işletme müdürlüğüne bağlı 55 şeflikte yürütülen bu faaliyetlerde çok sayıda köylünün sedir kozalağını toplama işinden gelir elde ettiğini aktaran Kara, tali ürünler arasında sayılan defneden de Kadirli, Karaisalı, Aladağ ilçelerinde yılda 4 bin ton defne hasadı yapıldığını dile getirdi.

Bölgede geçen yıl odun dışı orman ürünleri satışından 2 milyon 500 bin TL gelir elde ettiğini açıklayan Mustafa Kara, "Ürünlerden elde edilen gelir ekonomik katkısından dolayı köylünün yüzünü güldürüyor. Ormancı–halk ilişkisini de olumlu etkiledi. Eskiden hasım olan ormancı ile köylü bu sayede hısım oldu." diye konuştu.

Kara, Toros Dağları'nda yılda 10 milyar, 10 yılda 100 milyar sedir tohumunu ekmeyi planladıklarını da sözlerine ekledi.