Samsun'da Kayıt Dışı İstihdam Türkiye Ortalamasının Üzerinde

Karadeniz Sanayici ve İşadamları Derneği (KASİAD) Başkanı Abdurrahman Hacıkerimoğlu, Samsun'da yaşanan kayıt dışı istihdamın Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu belirterek, "2008 yılında Türkiye'de kayıt dışı istihdam yüzde 43

Samsun'da Kayıt Dışı İstihdam Türkiye Ortalamasının Üzerinde
Karadeniz Sanayici ve İşadamları Derneği (KASİAD) Başkanı Abdurrahman Hacıkerimoğlu, Samsun'da yaşanan kayıt dışı istihdamın Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu belirterek, "2008 yılında Türkiye'de kayıt dışı istihdam yüzde 43.5 iken bu oranın Samsun'da yüzde 65 olarak gerçekleştiğini görüyoruz" dedi.
KASİAD tarafından uygulanan 'KOBİ'lerde Kayıtlı İstihdamın Desteklenmesi Projesi dernek merkezinde düzenlenen törenle başladı. Sanayici ve işadamının katıldığı törende konuşan KASİAD Başkanı Abdurrahman Hacıkerimoğlu, amaçlarının, KOBİ'lerin devlet desteklerinden ve hibe fonlardan daha fazla yararlandırılmasını sağlamak olduğunu söyledi. Türkiye'nin temel problemlerinden birisinin de 'kayıt dışı ekonomi' olduğuna dikkat çeken Hacıkerimoğlu, "Bunun da en önemli bileşenlerinden biri 'kayıt dışı istihdam'dır. İstatistikler kayıt dışı istihdam sorununun Samsun'da çok daha büyük boyutta yaşandığını göstermekte. 2008 yılında Türkiye'de kayıt dışı istihdam yüzde 43.5 iken bu oranın Samsun'da yüzde 65 olarak gerçekleştiğini görüyoruz. Kayıt dışı istihdamın yüksek olmasının sebeplerini işverenlerin isteksizliği, işçilerin isteksizliği ve kamu kurumlarını arasında ki koordinasyon eksikliği olmak üzere 4 başlıkta toplayabiliriz" diye konuştu.
Kayıt dışı ile mücadele noktasında taşın altına ellerini koyduklarını kaydeden Abdurrahman Hacıkerimoğlu, "KASİAD olarak Türkiye Avrupa Birliği arasında ki mali işbirliğine yönelik geliştirilmiş olan Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) tarafından 'İnsan Kaynaklarını Geliştirme' bileşeni çerçevesinde yürütülen 'Yenilikçi Yönlendirme Kayıtlı İstihdamın Teşvik Edilmesi Hibe Programı kapsamında sunduğumuz KOBİ'lerde Kayıtlı İstihdamın Desteklenmesi Projesi kabul edildi. Projemizin toplam bütçesi 170 bin 311.90 avro olup, bu tutarın 17 bin avroluk kısmı KASİAD tarafından eş finansman olarak karşılanacaktır. Proje ile Samsun ilinde 4 ana faaliyet düzenlenecek. Bunlardan birincisi 60 KOBİ temsilcisine 75 saatten oluşan genel işletmecilik konularında eğitim verilerek, bu işletmelerde yönetim ve organizasyon kapasitesinin artışının sağlanması hedeflenmekte. İkincisi ise KOBİ'lerin mevcut hibe, kredi ve destekler hakkında bilgilendirilmesi ve bu desteklerden yararlanmasını sağlamaktır. Bu kapsamda 60 KOBİ'nin devlet desteklerinden yararlanması sağlanacak. Üçüncü temel faaliyet kapsamında da yerel yönetim, kamu kurumu, üniversite, STK'lar ve yerel basın temsilcilerinin katılımıyla kayıt dışı istihdam konusunda ki bilinç düzeyinin arttırılmasını sağlamak amacıyla Samsun ve ilçelerinde 15 ayrı yerel kampanya düzenlenecek" şeklinde konuştu.
Programın sonunda ekonomist Turhan Bozkurt tarafından 'kriz sonrası dünya ekonomisinde ki gelişmeler ve ülkemize etkisi' konulu konferans verildi.