Boşnaklar, yönetmen Kusturica'yı siyah çelenklerle protesto edecek

Türkiye-Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu, 47. Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamındaki Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması'nın

Türkiye-Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu, 47. Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamındaki Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması'nın jüri başkanlığını yürütecek ünlü yönetmen Emir Kusturica'yı, siyah çelenklerle protesto edecek. Bunun için üç siyah çelenk, döviz ve sloganların yer aldığı pankartlar hazırlandı. Srebrenitsa anneleri, Bosna-Hersek şehitleri ve Dünya Bosna Herksek göçmenleri adına hazırlanan çelenkler, yarın (10 Ekim) Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne ve festivali düzenleyen Antalya Kültür Sanat Vakfı önlerine koyulacak. Boşnaklar, öğleden sonraki kortejde de Kusturica'ya tepki gösterecek.

2005 yılında vaftiz edilerek Ortodoks'luğu seçen ve "Nemenja" adını alanEmir Kusturica, gerekçe olarak, Boşnakların can korkusuyla Müslüman olduğunu iddia etmişti. Ayrıca 1992–1995 yıllarındaki katliam ve tecavüz olaylarıyla ilgili, "Meseleyi lüzumundan fazla abartıyorsunuz. 500 yıl önce zaten hepimiz Sırptık. Yeniden Sırp ve Hristiyan olalım, mesele bitsin." şeklindeki yaklaşımları da basına yansımıştı.

Türkiye-Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Şenel, festivale Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Başbakanlık Tanıtma Fonu'nun da destek verdiğini öğrendiğini ve çok üzüldüğünü belirtti. Şenel, "Festivali kimlerin desteklediği veya desteklemediği bizi ilgilendirmiyor. Bizi üzen, Bosna-Hersek'te yaşanan soykırım sürecinde tecavüzcülere, soykırımcılara destek veren bir adamın ülkemizde itibar görmesi." dedi. Soykırıma destek veren Emir Kusturica'nın, mitinglerde Slobodan Miloseviç'in yanında boy gösterdiğine de dikkat çeken Şenel, "Kadınlara evlerinde tecavüz edildiği zaman, 'Ne var yani, üç beş kadına tecavüz edildi. Kürtaj olurlar.' dedi. Bu yüzden Bosna-Hersek'ten aforoz edildi." şeklinde konuştu. Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç'in özür dilediğini, hattâ ağladığını hatırlatan Cemal Şenel, Kusturica'nınsa, "Ben de istemeden hata yaptım. 300 bin şehit verildi." bile diyemediğine dikkat çekti. "Böyle dese, hata yapabileceğini kabul edeceğiz ama hâlâ sözlerinin arkasında duruyor ve aslını inkar ediyor." diyen Şenel, yarın Antalya'da tepkilerini ortaya koyacaklarını ifade etti.