Rasmussen'e kırmızı liste

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, NATO'nun gelecek 10 yıl için politikalarını belirleyecek olan Stra...

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, NATO'nun gelecek 10 yıl için politikalarını belirleyecek olan Stratejik Konsept turuna Ankara'dan başladı. Rasmussen, Türkiye'den, NATO-AB arasında güvenlik anlaşması oluşturulmasını isterken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ittifakın, "Bir üyeye yapılan herhangi bir saldırı tüm üyelere yapılmış kabul edilir" şeklindeki 5. maddesinde değişiklik yapılmasının kabul edilmeyeceğini bildirdi. NATO ve AB arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesi için çabaladığını belirten Rasmussen, dün ilk olarak Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüştü, ardından da Başbakan Tayyip Erdoğan ile biraraya geldi. Görüşmelerde Türkiye'nin kırmızı çizgileri NATO Genel Sekreteri'ne iletildi:

NATO-AB İŞBİRLİĞİNE VURGU
NATO'nun yeni Stratejik Belgesi'nin ele alınacağı 14 Ekim'deki Konsey ve 19 Kasım'daki Devlet Başkanları Zirvesi öncesinde Rasmussen, NATO-AB işbirliği için şu mesajı verdi: "İşbirliğinin geliştirilmesi için potansiyel var. Türkiye'nin de güçlü NATO-AB ilişkilerinden çıkarı olur. Biraz esneklik gösterin." Türkiye ise ittifakın temelini oluşturan Washington Anlaşması ve 2001 tarihli Ankara Belgesi temelinde ilişkileri geliştirmeye hazır olduğunu belirtirken, işbirliğinde ikna edilmesi gerekenin Rum Kesimi olduğuna işaret etti. Davutoğlu, "NATO-AB işbirliği bizim izin önemli ama Avrupa Savunma Ajansı'ndan bir tek AB üyesi nedeniyle Türkiye dışlanıyor" mesajı verdi.

5, 4 VE 10'UNCU MADDELER
NATO'nun modernize edilmesi gerektiğini söyleyen Rasmussen, gelecekte terörizm ve siber saldırılara karşı NATO'nun kapasitesinin geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Ankara ise ittifakın, "Bir üyeye yapılan herhangi bir saldırı tüm üyelere yapılmış kabul edilir" şeklindeki 5. maddesinde değişiklik yapılmasının kabul edilmeyeceğini bildirdi. İttifakın 4 ve 10'ncu maddelerinde öngörülen ortak savunma için yeteneklerinin geliştirilmesi ve herhangi bir üyenin toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlık ve güvenliği tehlikede olduğunda biraraya gelmeyi taahhüt eden maddelerinde değişikliğe gidilmemesi gerektiğini vurguladı.

'KAPI AÇIK KALMALI'
Ankara, NATO'nun açık kapı politikasının da sürdürülmesini istedi. Bu çerçevede Gürcistan ve Ukrayna ile ilişkilerin geliştirilmesi ve ittifakın da yeni üyelere açık olması görüşünü tekrarladı. Türkiye'nin birkez daha bölge komutanlığını üstlendiği Afganistan için "minnettar olduğunu" belirten Rasmussen, "Türkiye, hayati ve yapıcı bir rol oynuyor" dedi. Rasmussen, Afganların kendi ülkelerinde daha fazla sorumluluk alabilmesinin önemine dikkat çekerek, Afgan ordusuna eğitim veren daha fazla askere ihtiyaç bulunduğunu bildirdi.

FUTBOL SOHBETİ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kabul ettiği NATO Genel Sekreteri Rasmussen (solda), Türkiye'nin NATO'ya olan güçlü bağlılığına teşekkür etti. NATO-AB ilişkilerinin geliştirilmesini önemsediğini belirten Rasmussen, "Afganistan'daki güvenliği sağlamada Türkiye'nin önemi ortada" dedi. İkili görüşmede Türkiye-Almanya milli maçı da konuşuldu. Erdoğan, "İkide iki yaptık, inşallah üçte üç olur" dedi.