Karbon Monoksit Zehirlenmesine Dikkat

Uzmanlar, soğuk ve kar yağışlı havanın gelmesiyle birlikte özellikle soba kullana evlerde, karbon monoksit gazından zehirlenme olasının yüksek olması sebebiyle uyarılarda bulundu.

Bartın Sağlık Müdürü Dr. Osman Nacaroğlu, ağır kış şartlarında soba kullananların karbon monoksit zehirlenmelerine dikkat etmesi gerektiği konusunda uyardı. Dr. Nacaroğlu, "Ülkemizde her yıl yüzlerce kişi, ısınma amacıyla yakılan soba veya mangallardan çıkan karbon monoksit gazından zehirlenerek ölmektedir. Karbon monoksit renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı, zehirli bir gazdır. Kokusu ve herhangi tahriş edici bir etkisi olmadığı için uyuyan bir insanın bu gazı soluduğunu fark etmesi mümkün değildir. Baş ağrısı, baş dönmesi, yüzde pembe renk, terleme, kulak çınlaması, bulantı/kusma, solunum zorluğu, kiraz kırmızısı deri, bayılma hissi, tansiyon düşüklüğü, kaslarda gevşeme, hareket edememe, şuur kaybı gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır. Zehirlenme vakası ile karşılaşıldığında sakin olunmalı, Gazdan etkilenen kişi temiz havaya çıkarılmalı, 112 aranmalı, Pencereler, kapılar açılarak ortam havalandırılmalı, ortam tam olarak havalandırılmadan kimse girmemelidir. Soba zehirlenmeleri en sık lodoslu havalarda, gazın dış basınç nedeniyle dışarı atılamaması, sobadaki yakıtın eksik yanması sonucunda karbon monoksit gazı yayılımı nedeniyle meydana gelmektedir" dedi.
SOBA ZEHİRLENMELERİNE MARUZ KALMAMAK İÇİN
Bartın Sağlık Müdürü Dr. Osman Nacaroğlu, karbon monoksit gazından etkilenmemek için çeşitli tedbirlerin alınması gerektiğini belirtti. Dr. Nacaroğlu, "Soba mutlaka üsten yakılmalı ve daha sonra üzerine kömür ilavesi yapılmamalıdır. İlave kömür konacaksa (tuğlalı sobalar için) yavaş yavaş ilave edilmeli, yeni atılan kömür üzerine kor halindeki yakıttan bir miktar konularak yakıtın sürekli ve düzgün bir şekilde yanması sağlanmalıdır. Kömürü tutuşturmak için üzerine az miktarda kağıt, karton ve bunların üzerine kolay yanan çıralar konulmalıdır. Duman yolunun tıkanıp soba içerisinde düzensiz duman dağılımına neden olmamak ve yakıtın verimli yanması için soba en fazla 2/3 oranında kömür ile doldurulmalıdır. Yatarken sobaya ilave kömür atılıp hava ve duman kapakları kısmen kapatılıp soba uyumaya bırakılmamalıdır. Soba külü, her yakmadan önce boşaltılarak, yanma bölümünün hava akış yolu açık tutulmalıdır. Sobanın montajına dikkat edilmeli, kapasitesine uygun yeterli hacimde bir yere konmalı, sıcaktan etkilenmeyen yanmaz bir levha ya da tercihen mermer üzerine yerleştirilmelidir. Sobanın ısısından iyi yararlanmak için en yakın duvar ile arasında en az 50 santimetre mesafe bırakılmalıdır. Soba boruları mümkün olduğunca kısa ve düşey doğrultuda olmalıdır. Yatay borular bacaya doğru yüzde 10 eğimle yükselerek takılmalıdır. Boruların yatay mesafesi en fazla 2 metre olmalı. En fazla 2 adet dirsek kullanılmasına dikkat edilmelidir. Soba boruları pencere ve duvardan dışarı çıkarılıp uzatılmamalıdır. Odun ve kömür gibi yüksek oranda is bırakan katı yakıtlı sobaların boruları ayda bir, diğer yakıtlar kullanıldığında ise iki ayda bir temizlenmelidir. Bacalar yılda en az bir kez temizletilmelidir. Bacalara rüzgar yönüne göre yön değiştiren mekanik baca kapakları takmakta yararlıdır" dedi.
Bartın Sağlık Müdürü Dr. Osman Nacaroğlu, lodoslu havalarda mümkün mertebe soba yakılmaması gerektiğinin de altını çizdi.