Güney Kore'den BAE'ye 10 milyar dolarlık nükleer kredi

Güney Kore hükümetinin Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi'deki nükleer proje için 10 milyar dolarlık kredi vermeye hazırlandığı bildirild

Güney Kore hükümetinin Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi'deki nükleer proje için 10 milyar dolarlık kredi vermeye hazırlandığı bildirildi. Bu miktarın Abu Dabili yetkililer tarafından tahmin edilen finansmanın da büyük kısmını kapsadığı öğrenildi. Kredi, Kore İhracat İthalat Bankası tarafından verilecek.

Yerel medyada çıkan haberlere göre bankanın Dubai temsilcisi Heung-Sik Min, nükleer projenin ana müteahhiti Kore Elektrik Enerji Şirketi'nin 20 milyar dolara ihtiyacı olduğunu söyledi. Proje kapsamında 2020 yılına kadar dört nükleer tesis inşa edilmesi öngörülüyor.

İsminin açıklanmasını istemeyen Emirlikler Nükleer Enerji Şirketi yetkilisine göre nükleer projeye finansal danışman olarak Credit Suisse atandı. Toplam finans paketi, ihracat kredileri, hükümet bonoları ve ticari bankalardan alınacak kredilerden oluşacak. Nükleer tesislerin sahibi Emirlikler Nükleer Enerji Şirketi olacak. Fakat operasyon ve uranyum temini için ortaklıklara gidilebilecek. İlk tesiste inşaatın 2012'de başlaması ve beş yıl içerisinde de tesisin operasyona geçirilmesi hedefleniyor.

Abu Dabi hükümetine ait Emirlikler Nükleer Enerji Şirketi yetkilileri, Kore Elektrik Enerji Şirketi'nin parça tedarikçileri, petrol şirketi, operasyon şirketi ve Kore İhracat İthalat Bankası'nı tek bir çatı altında birleştirebilmesinin bu şirketin seçilmesinde önemli bir neden olduğunu açıkladı.

Güney Koreli firmaların Ortadoğu'da enerji, petrol ve gaz sektörlerinde büyük çaplı projeler alması neticesinde Kore İhracat İthalat Bankası'nın bu yıl bölgedeki altyapı projelerine 9,4 milyar dolarlık kredi verdiği belirtildi.