CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: İnsanımız neden AB standartlarında bir demokrasi tatmasın
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, milletvekilleri ile ilk kez bir araya geldiği kampta demokrasi ve özgürlük konusunda önemli
CHP'li milletvekilleri ilk kez bir kampta buluştu. CHP, daha önce Çeşme'de beş yıldızlı bir otelde toplantı yapma kararı almış, ancak bir gazetede çıkan "lüks otelde, masajcı kızlar bekliyor" başlıklı haberler üzerine iptal edilmişti. Abant'ta yapılan iki günlük toplantıya CHP eski genel başkanı Deniz Baykal ile yurt dışında bulunan bazı milletvekilleri ve Ankara Milletvekili Nesrin Baytok katılmadı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu toplantıya eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile birlikte geldi.
Kılıçdaroğlu toplantının yapıldığı Büyük Abant Oteli'ne geldiğinde gazetecilerin soruları üzerine "Sosyal demokrat bir parti olarak sosyal faaliyetlerimiz olacak. Dünyayı, ülkemizi, partimizi konuşacağız." dedi.
Kılıçdaroğlu, gazetelerde yer alan "CHP'nin türban raporu" haberleriyle ilgili sorular üzerine de "Daha ben bir rapor görmedim." cevabını verdi.
CHP lideri Kılıçdaroğlu toplantının açılışında yaptığı konuşmada, kampta çok yönlü bir değerlendirme yapacaklarını belirterek, "Siyasal partiler sorunları çözme konusunda düşünce üretirler. Ama partiler de canlı birer organizma, onların da kendi sorunları var, kendi aralarında dertleşme ihtiyaçları var. Bu bağlamda güzel bir toplantı yaptık. Hem Türkiye'yi konuşacağız, hem dünyayı, bu bölgeyi de konuşacağız. Bir referandum sonucundan çıktı. Sayın Başbakan 'yüzde 42'lik oyu araştıracağız' dedi. Biz hem yüzde 42'lik, hem yüzde 58'lik oyu araştırıyoruz. Konuya daha geniş bir pencereden bakıyoruz." diye konuştu.
Kılıçdaroğlu, şu görüşleri dile getirdi: "Önümüzde 2011 seçimleri var. Ekonomi ve kamu kurumlarıyla ilgili çalışmalarımız var. Bir anayasa komisyonu oluşturduk, CHP'nin anayasa değişikliklerinden beklentileri, değişikliklerin neleri içermesi gerektiği konusunda çalışacak. Bir seçim komisyonu da oluşturduk. Gruplar halinde ortak akıl beyin fırtınası yapacağız. Burada sanatçılar, bilim adamları, değişik çevrelerden kişiler olacak. Bilimi, aklı, mantığı öne koyarak geleceğe, seçimlere hazırlanacağız. Artık Türkiye'yi yönetmek istiyoruz. Burada bir aile içi çalışma yapacağız."
"CHP'NİN KAPILARI ÖZGÜRLÜKLERE AÇIK"
Eskişehir'de başörtülü bir öğrencinin sorularına muhatap olan Kılıçdaroğlu, "Türkiye'nin içinde bulunduğu koşullar iyi değil. Üniversitelerde bir baskının olduğunu görüyoruz. Gençler ve kadınlar siyasete daha fazla ilgi gösteriyor. Üniversitelere gidince bu ilginin sıradan olmadığını görüyorsunuz. Yanıtlarımızla bizim samimiyetimizi ölçüyorlar. 12 Eylül'ün getirdiği gençlerin politikanın dışına itilmesi politikasının artık tersyüz edildiğini görüyoruz. Gençler samimi, kararlı siyasete odaklanmışlar. Onlara siyasette daha fazla kulvar açmalıyız. Bana Türkiye deki demokrasiyi sordular. Parti içi demokrasiyi sordular. Eğer iktidara gerçekten samimiyse 12 Eylül'ün getirdiği Siyasi Partiler Yasası'nı da değiştirelim. Özgürlük, demokrasi, hak ve adalet diyorsanız kapılarımız sonuna kadar açık. Yeter ki her yurttaş, düşüncelerini özgürce anlatabileceği bir ortama kavuşsun. Şimdi açık söylüyoruz. Getirsinler, gelsinler, beraber Türkiye'ye batı standartlarında demokrasiyi getirelim. AB'nin beklediği standartlarda demokrasiyi getirelim. Bizim insanımız neden demokrasiyi tatmasın. Eğer gençler 'parasız eğitim istiyoruz' diye pankart açtığında birileri onların ağzını kapatırsa, demokrasiyi nasıl içselleştireceğiz. O fotoğrafı iktidarın görmesini isterim. Gençlerden korkmayacaksınız. Bize kimse özgürlük, demokrasi dersi vermesin. O dersi vermeye kalkanlar önce dönüp kendilerine baksın." yorumunu yaptı.
ÜNİVERSİTELER ÖZERK OLACAK
Kılıçdaroğlu, Anayasa değişikliği konusunda ise şunları söyledi: "Anayasa değişikliği yaptılar, Sayıştay'dan 3 üyenin seçimi vardı. Sizin grup başkan vekilleri 26 madde için 'üç günde yanıt verin' dediler. Buyurun anayasayı değiştirelim, dediğimiz zaman, 'öyle olmaz, bir sözcük üzerinde bile günlerce tartışma olabilir' diyor. Bu tutarsızlık olmaz. Anayasa mı, özgürlük mü, demokrasi mi, hayhay buyurun gelin. Üniversiteler özerk olmayan bir ülkenin kendisi de özerk değildir. 2011 seçimlerine kararlı ve tutarlı hazırlanacağız. Söylem birliğimizi geliştireceğiz. Çok güzel projeler hazırlanıyor. Her eleştiriden ders çıkaracağız. Birilerinin yaptığı gibi yapmayacağız, derdini anlatan yurttaşa kızıp bağırmayacağız. Biz bir sosyal toplantı yapıyoruz. Fıkralar da anlatacağız."