BDP'li Sakık, Özal, Kahveci ve Bitlis'in ölüm nedenlerinin araştırılmasını istedi

BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal, eski Maliye Bakanı Adnan Kahveci ve eski Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitli

BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal, eski Maliye Bakanı Adnan Kahveci ve eski Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis'in ölümünün kurulacak bir komisyon tarafından araştırılmasını istedi.

BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında TBMM Başkanlığı'na, Kürt sorununun çözümü konusunda girişimlerde bulunan Özal, Kahveci ve Bitlis'in ölümleri arasındaki bağlantının siyasi faili meçhul cinayetleri de kapsayacak şekilde araştırılması için önerge verdiklerini açıkladı. Hakikatleri Araştırma Komisyonu kurulması gerektiğine işaret eden Sakık şunları söyledi:

"Kürt sorununda yaşanan çatışmalı süreçte meydana gelen bu şüpheli ölümler veya aynı dönemlerde işlenen 17 bin faili meçhul cinayet aydınlatılması gereken olgular olarak Türkiye'nin önünde durmaktadır. Şüpheli ölümler ve faili meçhul cinayetlerin araştırılması ve aydınlatılması için bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasının gerekliliğine inanmaktayız."

PKK'nın yönetim kadrosunun Avrupa'ya gönderilmesi, 250 kişinin de Kuzey Irak'ta kalacağı yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine Sakık şu cevabı verdi:

"PKK 300-500 kişiden oluşan bir örgüt değildir. Gücünü hepimiz de biliyoruz. Sorun 300-500 kişiyi teslim alarak çözülmüyor. Evet, PKK şiddetten, silahtan kendisini arındırmak istiyor. Demokratik zeminde siyaset yapmak istiyor ama şiddetten beslenen kesimler 'hayır' diyor. 'Siz diyor silahtan kendinizi arındıramazsınız' diyor. İşte bugün KCK operasyonları dedikleri şey de budur. Demokratik zeminde siyaset yapan insanlara 'hayır yapamazsınız' diyorlar ve alıp tutukluyorlar. Dağda olanları da öldüreceksiniz, peki nasıl Kürt sorununu çözeceksiniz. Kürt sorununun çözüm yeri TBMM ve Türkiye coğrafyasıdır."