Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım:

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) gündeminde Ulusal Kripto Yönetmeliği olduğunu belirterek, "Bunun yayımlanmasıyla birlikte bu sorun da aşılmış olacak" dedi

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) gündeminde Ulusal Kripto Yönetmeliği olduğunu belirterek, "Bunun yayımlanmasıyla birlikte bu sorun da aşılmış olacak" dedi.
Bakan Yıldırım, 'Ben de Varım Projesi' kapsamında TÜVTÜRK tarafından Hilton Otel'de düzenlenen tanıtım toplantısına gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, 'İstanbul'a Manhattan gibi ikinci bir boğaz yapılacağı yönünde bir haber var. Bu haber doğru mu? Çalışmalara başlandığı yönünde ifadeler var' sorusu üzerine Yıldırım, "Bu haberle bizim bakanlığımızın hiçbir alakası yok. Habere konu olan güzergahta bir çalışmamız yok. Zannediyorum İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı bu konuyla
ilgili bir açıklama yaptı. Bizim bir çalışmamız yok, projemiz de yok. Hayallerin sınırı olmaz. Vizyonsuz hayal de kaos olur" diye konuştu.
Erişimi engellenen internet sitelerine ilişkin bir soru üzerine ise Bakan Yıldırım, bu internet sitelerinin sorunun çözümü için yargıya başvurmaları gerektiğini söyledi. Yıldırım, "Çifte standart istemiyoruz. Bu siteler başka ülkelerde bu ülkelerin kurallarına harfiyen riayet ediyorlar. Orada yerli sürümleri var, temsilcileri var, muhatap alınacak insanlar var, Türkiye'de bu yok. Biz bunun doğru olmadığını söyledik. Önce bunu yapsınlar" dedi.
Erişimi engelleme kararlarının ancak bir üst mahkemeye yapılacak itirazla kaldırılabileceğini ve erişimi engellenen sitelerin yöneticilerinin öncelikle Türkiye'deki kurallara uygun hareket etmeleri gerektiğini, bu gerçekleştikten sonra gerekirse düzenleme yapabileceklerini belirten Yıldırım, ''Bizim kapımız her zaman açık, hiç kimseye kapıyı kapatmadık. Türkiye bir hukuk devletidir. Herkes hukuka uygun hareket etmeli'' şeklinde konuştu.
Erişimi engellenen sitelerin 'Bana özel düzenleme yapın' talebinde bulunduklarını da ifade eden Yıldırım, bu tür bir faaliyette bulunamayacaklarına vurgu yaptı.

ULUSAL KRİPTO YÖNETMELİĞİ
Blackberry marka cep telefonunun BTK tarafından incelemeye alındığının hatırlatılarak, son gelişmelerin sorulması üzerine Bakan Yıldırım, şunları kaydetti:
"Türkiye'de Blackberry'nin mesaj hizmetinin çözümü yapılamıyor. Kaynağı Kanada'da olduğu için. Diyelim ki yetkili istihbarat kuruluşları yargı kararıyla böyle bir müdahaleye ihtiyaçları olduğunda bunu Blackberry için yapamıyorlar. Bu da tabii uygulamada bir farklılık oluşturuyor. BTK'nın gündeminde şimdi Ulusal Kripto Yönetmeliği var. Bu yönetmelik hazırlandı, bitme aşamasında. Bunun yayımlanmasıyla birlikte bu sorun da aşılmış olacak" dedi.
Yönetmeliğin içeriğine yönelik bir soru üzerine Yıldırım, yönetmelikle kriptolu telefon ve haberleşme cihazlarının kullanılması, üretimi, dağıtımıyla ilgili bütün konuların düzenlendiğini söyledi. Yıldırım, "Bu da, burada mesaj servisi bakımından çözümlenemediği için kriptolu bir cihaz özelliğine sahip. Tabii bu seste değil, seste sorun yok ama mesaj kısmında. Kısa bilgi gönderiminde kriptolu bir alet özelliği taşıyor. O yüzden bu konuda düzenleme yapılınca bununla ilgili sorun da giderilmiş olacak"
ifadelerini kullandı.
Bu düzenlemeyle Blackberry marka telefonların kullanımının engellenip engellenmeyeceği yönündeki bir soru üzerine ise Yıldırım, şöyle konuştu:
"Yasaklama, bizim hiçbir zaman tercih ettiğimiz bir şey değil. Biz çözüm üretmek için gayret ediyoruz. Her konuda çözüm üretmekten yanayız. Kriptolu haberleşme güvenli haberleşme demektir. Devletin güvenliği için, önemli konular için kriptolu haberleşme her ülkenin mutlaka elinde olan bir imkandır. Şimdi bu konuda düzenleme olmadığı için biz şu anda böyle bir sorun yaşıyoruz. Düzenleme olduğu zaman yabancılarla kripto yapabilecek miyiz? Yoksa kriptonun tamamı Türkiye'de mi olacak? Bunların kaynakları
nasıl olacak? Bütün bunları düzenleyen bir sistemden bahsediyoruz."
Blackberry kullanıcılarının bu düzenlemeden etkilenip etkilenmeyeceğine ilişkin soruya da Yıldırım, "O çıkan yönetmeliğe bağlı bir şey. Ya onun gereğini yerine getirecek ya da yönetmelik bu kullanım şekline izin verecek. Ama her halükarda 600 bin kullanıcı var. Bunları mağdur etmek söz konusu olamaz" yanıtını verdi.