"Teknoloji kendini yenilerken iş gücünün niteliği de değişiyor"
Üniversite ve Araştırma Kütüphanecileri Derneği (ÜNAK) Başkanı Aytaç Yıldızeli, teknoloji kendini yenilerken bu yeniliklerin gerektirdiği becerilere s
Üniversite ve Araştırma Kütüphanecileri Derneği (ÜNAK) toplantısı Ondokuz Mayıs Üniversitesi ev sahipliğinde yapıldı. OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantıda bilgi yönetimi ve sosyal ağlarda bilgi hizmetleri konuları tartışıldı.
Toplantıya ÜNAK Başkanı Aytaç Yıldızeli, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, rektör yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Bulut, rektör danışmanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, öğretim üyeleri, öğrenciler ile 60 üniversiteden yaklaşık 200 davetli katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan OMÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Ömer Bozkurt, üniversitenin 10 yıl önce ilk ÜNAK toplantısına ev sahipliği yaptığını, onuncu toplantıya da ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.
Toplantıda ÜNAK toplantılarının ortaya çıkış sürecini anlatan ÜNAK Başkanı Aytaç Yıldızeli, toplumların dönüşümlerinde teknolojik yeniliklerin etkilerinin yadsınamaz olduğunu vurguladı. Başkan Yıldızeli, "Teknoloji kendini yenilerken bu yeniliklerin gerektirdiği becerilere sahip olan iş gücü öne çıkmaktadır. Web tabanlı kütüphane hizmetlerinin yaygınlaşmasının kütüphane ve bilgi merkezlerine katkısı tartışılacaktır." dedi.
OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan ise teknolojinin baş döndürücü bir hızla geliştiğini vurguladı. Rektör Akan, "Bu gelişmeyi kendi alanım olan radyolojide de gözlemliyorum. 20 yıl öncesine kadar evden çıkmadan alışveriş yapmak, eğitim almak gibi kurgulamalar yapılıyordu. Bugün hiç para görmeden, kartlarla internet üzerinden bilimsel çalışmalar ve gündelik ihtiyaçlar rahatlıkla sürdürülebiliyor. Ama insanların bu yolla aynı zamanda maviden, yeşilden, yani gerçek hayattan ayrılmasının doğru olup olmadığı, bu durumun ne kadar sağlıklı, ne kadar insansı olduğu konusunda tereddütlerim var. Teknolojinin avantajları yanında her zaman dezavantajları da olmuştur. Çok faydalı olacağına inandığım toplantının her on yılda bir üniversitemizde gerçekleşmesini diliyorum." diye konuştu.
'Mutfaktaki Cadı' blogunun kurucusu Gabriela O. Olaru, 'Sosyal Medya Bilgiye Bakışımızı Nasıl Değiştiriyor' başlıklı sunumunda geleneksel medyayla sosyal medyayı karşılaştırdı. 2010 yılında yayına başlayan ve yılın en iyi blogu seçilen 'Mutfaktaki Cadı'nın gelişim sürecinden söz eden Olaru, konuşmasının sonunda ideal bir kütüphane nasıl olmalı sorusuyla ilgili yaptığı sanal anketten aldığı sonuçları katılımcılarla paylaştı.
