İMO Başkanı Gürpınar: Sakarya'yı hem müstakil hem de muhtemel İstanbul depremi etkileyecek

17 Ağustos depreminde 4 bin kişinin can verdiği Sakarya'nın iki deprem tehdidi altında bulunduğu bildirildi.

Adapazarı İnşaat Mühendisleri Odası Ba

17 Ağustos depreminde 4 bin kişinin can verdiği Sakarya'nın iki deprem tehdidi altında bulunduğu bildirildi.

Adapazarı İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Hüsnü Gürpınar, müstakil depremin yanı sıra muhtemel bir İstanbul depreminin Sakarya'daki orta hasarlı konutlar ile hasarsız gibi görüne çok katlı deprem yorgunu binaları etkileyeceğini söyledi.

Gürpınar, Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) yaptığı açıklamada, muhtemel İstanbul depreminin şiddetine göre Sakarya'daki sağlıksız yapı stokunun bundan etkileneceğini belirtti.

17 Ağustos 1999 depreminin üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen kentte hala orta hasarlı binalar bulunduğunu, hasırsız gibi görünen ancak deprem yorgunu olan çok katlı binalarında güvenli olmadığını ifade eden Gürpınar, "Ne yazık ki yapı stokumuz güvenli değil. Depreme hazır değiliz. İstanbul'da muhtemel depremin şiddetine göre Sakarya'da bundan etkilenecek. 10 yıldan beri aynı şeyleri söylüyoruz. Hasarlı yapıların hala var olması yöneticilerin görevini yapmalarından kaynaklanıyor. " diye konuştu.

ESKİ DEPREMDEN UZAKLAŞTIKÇA YENİ YAKLAŞIYOR

Sakarya için tek tehlikenin sadece olası İstanbul depremi değil, müstakil depreminde yaklaştığına dikkat çeken Gürpınar, şu uyarılarda bulundu: "Sakarya'da her 20–25 yılda şiddetli bir deprem oluyor. Geriye dönüp eski depremlere baktığımızda bu artık bir gerçek. Kentimiz eski depremden uzaklaştıkça yeni depreme yaklaşıyoruz. Eski depremin üzerinden 10 yıl geçti. Biri an yıl sonra şiddetli bir depremle karşı karşıya bakarız. Ancak hala gereken önlemler alınmadı, güvenli yapı stoku oluşturulamadı. Halen orta hasarlı yapılarda oturanlar var ve yöneticiler buna göz yumuyor. "