Sahile Vuran Ölü Deniz Kampumbağalarına İnceleme

Çanakkale'de bir hafta içinde Kumkale ve Güzelyalı sahillerine vuran 2 ölü deniz kaplumbağası Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde incelenme altına alındı.

Sahile Vuran Ölü Deniz Kampumbağalarına İnceleme
Üniversite yetkilileri Çanakkale Kumkale ve Güzelyalı sahillerine vuran ölü 2 deniz kaplumbağasını gören vatandaşların durumu yetkililere bildirmesinin ardından bölgeye Çanakkale Çevre ve Orman İl Müdürlüğü Milli Parklar ve Doğa Koruma Şubesi aracılığı ekiplerinin gittiğini belirterek, "Bulunan ölü kaplumbağalar Çevre ve Orman İl Müdürlüğü Milli Parklar ve Doğa Koruma Şubesi görevlileri vasıtasıyla Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi'mize getirildi. Burada yapılan incelemede Güzelyalı'da bulunan ölü kaplumbağanın Chelonia mydas (yeşil kaplumbağa) türüne ait yavru birey olduğu; Kumkale'de bulunan ölü kaplumbağanın ise Caretta caretta (iribaş kaplumbağa) türüne ait anaç birey olduğunu belirledik. Merkezimize teslim edilen deniz kaplumbağalarını ölüm sebeplerini araştırmak üzere incelemeye aldık" dedi.
Yetkililer, deniz kaplumbağalarının hem geçiş alanı, hem de beslenme alanı olması nedeniyle, zaman zaman çeşitli sebeplerle ölü olarak Çanakkale kıyılarına vurduğunu da belirterek, "Nesli tehlike altında olan bu hayvanların ölmeden, yaralı olarak merkezimize ulaşması durumunda tedavileri yapılıp doğaya tekrar salınabilir. Bu konuda gerek duyarlı Çanakkale halkı, gerekse balıkçıların desteği çok önemli. Deniz kaplumbağalarının ağa takılması veya yaralı bir deniz kaplumbağası görüldüğünde merkezimize bilgi verilmesi bu hayvanların neslinin devamı için önemli" dedi.