Batı Anadolu Fay Hatları Tır'ı İzmir'de

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), 10. kuruluş yıldönümünde Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) işbirl

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), 10. kuruluş yıldönümünde Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) işbirliğiyle hayata geçirdiği Batı Anadolu Fay Hatları TIR'ı projesi kapsamında İzmir'e geldi. İzmirliler, üç gün boyunca Gündoğdu Meydanı'nda duracak simülasyon TIR'ında uygulamalı deprem eğitimine katılabilecek.

DASK ve KRDAE işbirliğiyle deprem, depremden korunma yöntemleri ve Zorunlu Deprem Sigortası bilincini arttırmak için yola çıkan Batı Anadolu Fay Hatları TIR'ı, yedinci durağı İzmir'de DASK Yönetim Kurulu'nun da katılımıyla etkinliklerine başladı. Kandilli Rasathanesi eğitmenleri, Dokuz Eylül Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi'nde her gün üç defa verecekleri seminerlerde deprem, depremden korunma yöntemleri ve Zorunlu Deprem Sigortası'nın önemini anlatacak. DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, yaptığı açıklamada TIR'ın 10 il ve 14 ilçe dolaşacağını, yaklaşık 50 günde 50 bin kişiye ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. Geçen mayıs ve haziranda Kuzey Anadolu fayı boyunca yolculuk yaptıklarını ve halkın yoğun ilgisiyle karşılaştıklarını belirten Yazıcı, projenin ikinci ayağı olarak, topraklarının yarısından fazlası birinci derece deprem bölgesinde yer alan Batı Anadolu'da 24 merkez seçildiğini ifade etti. Program kapsamında 100'den fazla eğitim semineri verileceğini, Batı Anadolu fayı boyunca 3 bin 500 kilometre yol gideceklerini aktaran DASK Başkanı Yazıcı, 12 Kasım'da İstanbul'da olacaklarını belirtti. Batı Anadolu fayında Zorunlu Deprem Sigortası'nın yaygınlaştırılmasının amaçlandığını belirten Selamet Yazıcı, ''Türkiye'de bu sigortanın kapsamına giren yaklaşık 13 milyon konuttan sadece 3,3 milyonunun, yani yaklaşık yüzde 25'inin poliçesi bulunuyor. Poliçesi sahibi konutların sayısının, iki üç yıllık dönemde 5,5 milyona çıkarılması hedefleniyor. 2000 yılından önce 500 bin konut sigortalıydı, şimdi 3,3 milyonu buldu.'' diye konuştu.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik ise DASK ile yürütülen projenin, deprem bilincini arttırmanın yanısıra Zorunlu Deprem Sigortası'nın da yaygınlaştırılmasına yönelik önemli bir adım olduğunu söyledi. İzmir'in yüksek deprem tehlikesi altında olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Erdik, şu bilgileri verdi: ''İzmir'de nüfus artışı, hatalı arazi kullanım planlaması, yapılaşma ve sanayileşme, yetersiz alt yapı ve çevresel bozulma gibi nedenlerle kentsel deprem riski de arttı. İzmir, Radius projesi kapsamında Türkiye'de ilk defa deprem risk belirlemesi yapılan kentimizdir aak bu çalışmanın güncellenmesi, ayrıntılı risk analizlerine dayalı, depreme hazırlanma ve afet planlaması çalışmalarını da içeren deprem master planı hazırlanması gerekir. Kentsel deprem riskinin azaltılmasının ana ilkeleri mevcut riskin arttırılmaması, yani depreme karşı güçlendirme ve riskin transferi, yani deprem sigortasıdır.''

İzmir, yaklaşık yüzde 25'lik Zorunlu Deprem Sigortalı konut oranıyla Ege Bölgesi'nde Muğla ve Aydın'ın ardından üçüncü sırada geliyor. DASK, İzmir'de 2001'den beri meydana gelen 23 hasar yapıcı depremde zarar gören 4 bin 706 sigortalı konuta, toplam 9 milyon liraya yakın tazminat ödedi. İzmir, Türkiye'de en çok hasar ödemesi alan il unvanını elinde bulunduruyor.

Selamet Yazıcı ve Prof.Dr. Mustafa Erdik, daha sonra TIR'da uygulamalı deprem eğitimine katıldı.