8 yıl önce mayın döşüyorduk şimdi serbest ticarete geçtik

Türkiye'nin 12 bakanlı Suriye çıkartmasında önemli başlıklardan biri de dış ticareti geliştirmek. Devlet Bakanı Çağlayan, 'Her an çatışma çıkacak denen bir dönemden ortak sanayi ve serbest ticaret bölgelerinin kurulduğu bir döneme geçtik' dedi


Türkiye'nin 12 bakanlı Suriye çıkartmasında önemli başlıklardan biri de dış ticareti geliştirmek. Devlet Bakanı Çağlayan, 'Her an çatışma çıkacak denen bir dönemden ortak sanayi ve serbest ticaret bölgelerinin kurulduğu bir döneme geçtik' dedi

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye ve Suriye sınırlarının 8 yıl öncesine kadar her an çatışma çıkabilecek ortamlarken, günümüzde aynı alanlarda serbest ticaret ve ortak sanayi bölgelerinin kurulduğunu söyledi. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile birlikte, Suriye'nin Tartus kentinde düzenlenen Suriye-Türkiye Ortak İş Forumu'na katılan Çağlayan, iki ülkeden 300 iş adamına seslendi. İki ülkenin ilişkilerinin 8 yıl öncesine dair, 'Suriye ile sınırlarımızda her an çatışma çıktı çıkacak, aramıza mayınların döşendiği bir dönemdi'' diyen Bakan Çağlayan, 'Çatışma ortamı olan sınırlarda bugün ortak sanayi bölgeleri, serbest ticaret bölgeleri kuruluyor'' dedi. İki ülke arasındaki ortak projeleri hatırlatan Çağlayan, Halep'te ortak lojistik merkezinin kurulmasına ilişkin çalışmaların devam ettiğini belirtti. Çağlayan, Türkiye ve Suriye'nin sadece birbiriyle işbirliği yapmadığını, Arap dünyasına birlikte açılmak üzere çalıştıklarını ifade ederek, 'Türkiye'nin, Suriye'nin Dünya Ticaret Örgütü üyeliğine ilişkin çabalarını desteklediğini'' söyledi. Çağlayan, 'Suriye'yi DTÖ'ye üye görmek istiyor ve çaba sarf ediyoruz. Suriye artık bir dünya devleti ve önemli bir ekonomik güç oldu'' dedi.

Dünyanın 4'te 1'i İKT üyesi
ÇAĞLAYAN, İslam Konferansı Teşkilatı'na (İKT) üye 57 ülkenin dünya nüfusunun dörtte birine sahip olmasına rağmen, dünya ticaretinden aldığı payın yüzde 7 olduğunu söyledi. Bu hacmin 4.5 trilyon dolara tekabül ettiğini belirten Çağlayan, AB üyesi ülkelerin AB içi ticaret hacminin yüzde 70'lere dayandığını belirterek, 'Suriye ile her türlü işbirliği ve bilgi, tecrübe paylaşımına hazırız'' diye konuştu.

Zaman kaybettik, biraz geç kaldık
TÜRK işadamlarının Suriye'deki yatırımlarının 700 milyon doları geçtiğini hatırlatan Çağlayan, 'Bunu neden 3 milyar dolar yapmayalım'' diye konuştu. Çağlayan, Türk işadamlarını Tartus'a yatırım yapmaya çağırdı. Türkiye-Suriye-Lübnan ve Ürdün arasında kurulan Ortak Ticaret Konseyi ile birlikte bu ülkelerin tek bir ekonomik alan oluşturacağını belirten Çağlayan, 'Geç bile kaldık, son araştırmaya göre geçtiğimiz yıl dünya üzerindeki toplam ticaretin yüzde 23'ü kara komşuları arasında yapılmış. İslam ülkelerinin artık akıllarını başlarına alması lazım'' dedi.

Yeni hedef 10 milyar $
TÜRKİYE ve Suriye arasındaki ticaret hacminin geçen yıl 2 milyar dolar civarında gerçekleştiğini belirten Çağlayan, 2015 yılı hedefinin 10 milyar dolar olduğunu dile getirdi. Çağlayan, ''Foruma katılan işadamlarının verdiği söze dayanarak 10 milyar dolarlık hedef belirlediğini'' söyledi. ''Aramızdaki ticaret hacminin Türkiye'nin lehine yükselmesinden dolayı memnuniyet duymuyoruz'' diyen Çağlayan, iki ülke arasındaki ticareti eşit ve dengeli bir hale getirmek istediklerini bildirdi.