Çanakkale'de Romanlar Federasyon Çatısı Altında Toplanıyor

Çanakkale ve ilçelerinde kurulan Roman dernekleri bir araya gelerek federasyon çatısı altında toplanacak.

Kurulacak federasyon için Gelibolu ilçesinde bir araya gelen Çanakkale ve ilçelerindeki Roman derneklerinin başkanları şimdiye kadar geldikleri noktaları ve bu federasyonun kendilerine sağlayacağı yararları konuştular. Toplantıya katılan ve kurulacak olan "Çanakkale 18 Mart Roman Dernekleri Birliği Federasyonu"nu destekleyen Onsekiz Mart Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Alparslan, eğitimin çok önemli olduğunu belirterek, "Türkiye'de çok önekli konumda olan romanlar var. Ama bir çoğu bu konumdan dolayı dışlandıklarından kimliklerini açıklayamıyorlar. Bu ön yargının kırılması daha çok eğitimli romanların olması ile olacak. Ben ve üniversitem sizlerin yapacağı her türlü projede sizlerin yanında olacak. Bu kurulacak olan federasyon sizlere önemli oluşumlar ve gelişimler sağlayacak. Önemli projeler üzerinde çalışmalar başlattım ve sizlere bunları sunacağım" dedi.
Türkiye Roman Dernekleri Üst Kurul 2. Başkanı ve Lapseki Roman Derneği Başkanı
Ali Çalışır ise bunun bir Roman açılımı olmadığını belirterek, "Bu başka yönlere çekiliyor. Ama biz bu oyunlara gelmeyeceğiz. Bizim yaptığımız 40 ırkın kardeşlik projesidir. Biz bir araya gelerek, güzel bir oluşum yapıyoruz. Bizleri dışlayanlar yüzünden bizler ve çocuklarımız, eğitimi düzgün alamıyor, ya da bırakmak zorunda kalıyoruz. Şu sınıflandırmayı kıracağız. Bizler aslında birlik olduğumuzda çok büyük bir güçüz. Bakın bizler diğer ırklar gibi yaşadığımız yerlere de farklı yaşam istemiyoruz. Farklı bayrak, farklı din istemiyoruz. Biz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız. Bizim bayrağımız, bizim vatanımız ve bizim dinimiz belli. Biz bulunduğumuz ülkenin en iyi milliyetçisiyiz. Federasyon kurulmasında da büyük aşamalar kaydettik. Bu Federasyonumuzu kuruyoruz" dedi.
Toplantıya ev sahipliğini yapan Gelibolu Romanlar Derneği Başkanı Hakan Kurt da yeni oluşumun kendilerine katkılar sağlayacağını çok iyi bildiklerini belirterek, "Kurulacak olan Federasyonumuz şimdiden hayırlı olsun" dedi.