HSYK seçimlerinde, askerlik hizmetini yapan hakim ve savcılar oy kullanabilecek

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), askerlik hizmetini yapan hakim ve savcıların Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyeliği seçimlerinde oy kullanabilec

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), askerlik hizmetini yapan hakim ve savcıların Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyeliği seçimlerinde oy kullanabileceklerini açıkladı.

YARSAV Başkanı Hakim Emine Ülker Tarhan tarafından YSK'ya, "Üyelik seçimlerinde uygulanacak hususlara ilişkin genelgenin 3. maddesinde adli ve idari yargı yargıç ve savcılarının nerede oy kullanacakları hususu düzenlenirken görev yaptıkları yer ölçütüne dayandırıldığını, vatan hizmetini yerine getirmekte olan adli ve idari yargıç ve savcıları yönünden, bu bağlamda vatan hizmetini yaptıkları yerde mi yoksa mesleki görevlerini yerine getirmekte oldukları yerde mi oy kullanacakları hususunun açıklığa kavuşturulmadığını, ayrıca askeri yargıç ve askeri savcı sıfatını kullanan bu hakim ve savcıların oy kullanıp kullanmayacaklarının belirsiz bırakıldığı, genelgenin 4. maddesinde adaylık başvurusu sırasında nüfus kayıt örneği, adli sicil ve arsiş kaydı ile görev belgesinin eklenmesi zorunluluğunun birinci sınıf yargıç ve savcılar yönünden bu bilgi ve belgelerin aranmasının, birinci sınıf yargıç ve savcıları rencide eden ayrımcı bir uygulama olduğunu, genelgenin 5. maddesinde propaganda yasakları konusu düzenlenirken Anayasanın Geçici 19. maddesinde adaylar propaganda yapamaz denilirken genelgede her türlü propaganda yasağının getirildiğini, aday adaylarının bile yasak kapsamına girdiğini, tüm yargıç ve savcıların oy kullanacağı ve birbirini tanımama oranının çok yüksek olduğu bir seçimde adayların kendilerini tanıtmalarının sadece mesleki öz geçmişe hapsedilmesi demokratik toplum gerekleri ile hiçbir biçimde bağdaşmadığını" belirterek itiraz etti.

Başvuruyu değerlendiren YSK, askerlik hizmetini yapan hakim ve savcıların, askerlik hizmetini yaptıkları yerde İl Seçim Kurulu Başkanlıklarına görev belgeleri ile askı süresi içinde başvurarak seçim listelerine isimlerini yazdırmak suretiyle oylarını kullanabileceklerine karar verdi. Bu karar oy çokluğuyla alındı.

Adaylardan bir kısım belgelerin istenmesine yönelik itirazı da değerlendiren YSK, Anayasanın 79. maddesi ile YSK'ya verilen seçimin düzen ve güven içerisinde yönetimi ve dürüstlüğü ile ilgili bütün işlemleri yapma ve yaptırma kapsamı içerisinde bulunduğundan bu hususlardaki itirazlarının reddine karar verdi. Propaganda yasağının 5982 sayılı Kanunla Anayasaya eklenen Geçici 19. maddesinde düzenlendiğinden, genelgede bu hususa yer verilmesinin yasaya aykırılık oluşturmadığı ve adaylardan bir kısım belgelerin istenmesinin ise Anayasanın 79. maddesi çerçevesinde seçimlerin düzen ve güven içinde yürütülmesini sağlama amacına yönelik olduğundan bu hususlardaki itirazlar kabul edilmedi. Karar oy birliğiyle alındı. Karar örneği Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce İl Seçim Kurulu Başkanlıklarına iç mail yoluyla gönderildi.

Askerlik hizmetini yapan hakim ve savcıların oy kullanmasına yönelik verilen karara, üye M. Zeki Çelebioğlu karşı oy kullandı. Çelebioğlu, gerekçe olarak ise "Vatan hizmetini yerine getirmekte olan adli ve idari yargıç ve savcılarından, kararname ile atanarak askeri yargıç ve askeri savcı olarak vatan hizmetini ifa edenler ile uzun dönem diğer muvazzaf askeri personel olarak görevini ifa eden adli ve idari yargı hakim ve savcılarının vatan görevini süresince sadece görev yerleri saklı kaldığından Anayasanın Geçici 19. maddesinde gösterilen o il ve ilçelerinde görev yapmadıklarından, kısa dönem er, erbaş ve kıta çavuşu olarak vatan görevini ifa eden adli ve idari yargı hakim ve savcılarının ise 298 sayılı Yasanın 7/1. maddesi uyarınca seçimlerde oy kullanamayacakları" görüşünü ortaya koydu.