Cumhuriyet kutlamaları hava muhalefetine takıldı

Bursa'da Cumhuriyet'in 87. kuruluş yıldönümü törenleri, hava muhalefeti nedeniyle 31 Ekim Pazar gününe ertelendi.

Bursa Valisi Şahabettin Harput,

Bursa'da Cumhuriyet'in 87. kuruluş yıldönümü törenleri, hava muhalefeti nedeniyle 31 Ekim Pazar gününe ertelendi.

Bursa Valisi Şahabettin Harput, Cumhuriyet'in 87. kuruluş yıldönümü nedeniyle Heykel Valilik binasında tebrikleri kabul etti. Törene Garnizon Komutanı Tuğgeneral Zeki Es ve Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de katıldı. Vali Harput ve protokol, törene katılanların ve töreni takip eden basın mensuplarının bayramını tek tek kutladı. Harput, törende özellikle engelli dernek başkanları ile yakından ilgilendi.

Valilikteki törenin ardından Atatürk Caddesi'nde yapılması planlanan kutlamaların yağış nedeniyle 31 Ekim Pazar gününe ertelendiği açıklandı.

Ertelenen törenlerin yerine Tayyare Kültür Merkezi'nde düzenlenen kısa programda konuşan Bursa Valisi Şahabettin Harput, Cumhuriyet Bayramı coşkusunu hava muhalefeti nedeni ile meydanda istedikleri gibi yaşayamamanın burukluğunu yaşadıklarını belirtti.

Vali Harput, "Osmanlı kuvvetlerinin kahramanca zaferlerine rağmen Birinci Dünya Savaşı sonunda müttefikleri yenildiği için yenik sayıldıktan sonra verilen kurtuluş savaşlarının sonunda imzalanan Lozan Anlaşması'nda yeni Türkiye Cumhuriyeti'nin ilelebet bağımsızlığı bütün dünyaya ilan edilmiştir." dedi.

Vali Şahabettin Harput, şöyle devam etti: "Bundan tam 87 yıl önce Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkıntılarından yeni bir devlet kurmaya kararlı Genç Önder. Çankaya Köşkü'nde dava arkadaşlarını bir araya toplar ve yeni bir doğuşun müjdesini verir. 28 Ekim akşamı bu büyük müjdeyi verir. 'Arkadaşlar yarın cumhuriyeti ilan edeceğiz.' der. 29 Ekim 1923 tarihinde Meclis Genel Kurulu, 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti bir sivil cumhuriyettir.' hükmünü kabul ederek Türk ulusunun kendi karakterine en uygun sistemi de benimsemiş oluyordu."

Türk milletini zayıflatmak ve güçsüz düşürmek için karanlık ve yabancı güçlerin Türk ulusunun birlik ve bütünlüğü üzerine her zaman oyunlar oynadıklarını aktaran Vali Şahabettin Harput, "Her seferinde farklı senaryolarla yüce Türk milletini zaafa uğratmak ve onun evlatlarını birbirine düşürmek için akla hayale gelmeyen farklı senaryoları sahneye koyacaklardır. Bu gün de aynı güçler PKK terör örgütünü kurarak, bu milletin evlatlarını birbirleri ile karşı karşıya getirmek ve birbirine hasım yaparak, iç müdahalelerle Türk milletinin gücünü zaafa uğratmak için her yola başvurmaktalar. Oynanmak istenen kirli oyunu milletçe ibretle takip ediyoruz ve buradan bir kez daha sesleniyoruz. Bu oyunu bozacak ve bu hain odakların karanlık emellerini kursaklarında bırakacağız." şeklinde konuştu.

Ardından öğrenciler tarafından günün anlam ve önemini anlatan şiirlerin okunması ile bu günkü kutlamalar tamamlandı. Törenlerin hava muhalefeti nedeniyle ertelenen 29 Ekim gösteri bölümü'nün, 31 Ekim pazar günü saat 11.00'de Atatürk Caddesi'nde yapılacağı açıklandı.