Türkmenistan'dan Rus basınına 'doğalgaz' yalanlaması

Aşkabat, son günlerde bazı Rus basın organlarında çıkan ' Türkmenistan'ın doğal gaz politikası değişti' yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığı be

Aşkabat, son günlerde bazı Rus basın organlarında çıkan ' Türkmenistan'ın doğal gaz politikası değişti' yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığı belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, özellikle Rusya'nın resmi yetkililerine dayandırılarak Hazar denizi kıyısı boyunca uzanacak doğal gaz boru hattının dondurulduğu, Türkmenistan'ın Türkmen gazını Avrupa'ya ulaştırılmasında perspektifin olmadığı yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığı kaydedildi.

Türkmenistan'da basın organlarında çıkan bu haberlerin, ülkenin enerji alanındaki uluslararası işbirliğinin normal seyrine mani olunmak istendiği yönünde değerlendirildiği belirtildi.

Açıklamada, Türkmenistan enerji politikasını çeşitlendirme prensipleri çerçevesinde bir dizi önemli anlaşmaları imzaladığı belirtilirken, 2007 yılında Türkmenistan, Rusya ve Kazakistan arasında Hazar Denizi doğalgaz boru hattı anlaşmasının imzalandığı hatırlatıldı. Türkmenistan'ın bu anlaşma çerçevesinde bu hattın Türkmen kısmının inşaatına başladığı kaydedildi.

Türkmenistan'ın Avrupa ile işbirliğinin verimli bir şekilde sürdürüldüğü ve Türkmen tarafının enerji alanında Avrupa'nın önde gelen şirketleri ile bir dizi anlaşmaların imzalandığı ifade edildi. Rusya'nın doğalgaz miktarını azalttığı dönemde Türkmenistan'ın Avrupalı şirketler ile işbirliği yapmasının doğal olduğuna dikkat çekildi.

Türkmenistan'ın uluslararası normlar ve karşılıklı çıkar doğrultusunda gelecekte de enerji politikasının Avrupa yönünü geliştireceği ve ortak seçme meselesini de tek başına çözeceği bildirildi.

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in 21-22 Ekim 2010 tarihleri arasında Türkmenistan'a yaptığı çalışma ziyaretinden sonra Rus basınında bu yönde haberler çıkmıştı.