RTÜK, hediye sözünde durmayan yarışma programları için Sanayı Bakanlığı'nı adres gösterdi

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Davut Dursun, yarışma programlarında kazanılan hediyeleri alamayan vatandaşlar için Sanayi ve Ticaret Ba

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Davut Dursun, yarışma programlarında kazanılan hediyeleri alamayan vatandaşlar için Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Tüketiciyi Koruma Genel Müdürlüğü'nü adres gösterdi.

RTÜK Başkanı Davut Dursun, Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada yarışma programlarında kazanıldığı halde ulaştırılmayan hedeyiler ile ilgili, "Bu, bizden çok Sanayı Bakanlığı'ndaki Tüketiciyi Koruma Genel Müdürlüğü çerçevesinde düşünülmesi gerekli olan bir konu. İzleyicilerimiz buna yönelik şikayetlerini öncelikle buraya ulaştırmaları ve Tüketiciyi Korumu Genel Müdürlüğü'nün harekete geçirilmesinin sağlanması doğru olabilir. İlgili televizyon kuruluşu ile diyalog kurmaları önerilebilir." dedi.

'Söz verilen ikramiyenin izleyiciye ulaştırılıp ulaştırılmadığı konusunda bir takiplerini olmadığını' söyleyen Dursun, "Ama bu kapsamda bize gelen bazı şikayetler oluyor. O şikayetleri de arkadaşlarımız değerlendiriyorlar. Mevcut yayın ilkelerine aykırı bir durum tespit etmeleri halinde ihlal raporu düzenleniyor. Onu da Üst Kurul da inceliyoruz ve gerekli görülürse bir müeyyide uygulanıyor." diye konuştu.

Bu konuda daha önce yaşanmış bir olayı hatırlatan Dursun, şöyle devam etti: "Bir televizyon yayın kuruluşunun bir okul yaptırma vaadi vardı, bir program çerçevesinde. Malatya bu yarışmada birinci olmuştu.Fakat bu vaadin yerine getirilmediği yönünde bize bilgi geldi. Valilik müracaat etmişti. Konuyu ilgili yayın kuruluşu ile de görüşmüş, bu çerçevede çalışma yapmıştık. Sonuç olarak ilgili yayın kuruluşu okul yaptırma konusunda karar aldı. Bu nitelikte spesifik bir şey olursa biz onu değerlendiriyoruz."

Yayın kuruluşunun izleyicilere verdikleri sözü yerine getirmemesi şeklinde bir yayın ilkesi olmadığını söyleyen Dursun, "Ama bu çerçevede söz konusu vaadi diğer ilkeler ile birlikte düşündüğümüz zaman eğer bir ihlal görürsek o çerçevede onu değerlendiririz. Malatya valiliğine verilen söz yayın ilkeleri açısından mütaala edilmişti ve bazı yayın ilkelerine aykırı olduğu değerlendirilmişti. O çerçevede biz de gerekli girişimlerde bulunmuştuk." dedi.

Dursun, böyle durumlarda da 'ceza vermenin sistematiğine' göre hareket ettiklerini söyledi. İlgili kuruluşun siciline bakıldığını dile getiren Dursun, "Programa bakılıyor. ihlalin ne konuyla ilgili olduğu değerlendiriliyor. Hangi cezanın verileceği ancak sistem içerisinde yapılacak değerlendirmeler sonrasında kararlaştırılıyor." diye konuştu.