Ogün Samast'ın dosyasının ana dava ile birleştirilmesi istenecek
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'i öldürdüğü iddia edilen Ogün Samast'ın dosyasının çocuk mahkemesine gönderilmesine itiraz edilecek. Di
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün görülen duruşmada mahkeme 22 Temmuz 2010'da yürürlüğe giren "Terörle Mücadele Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına" dair 6008 sayılı kanunun 8. maddesinin, özel yetkili mahkemelerin görev alanını belirleyen CMK'nın 250. maddesine bir fıkra eklediğini hatırlatmıştı. Kanundaki "Çocuklar, bu madde hükümleri uyarınca kurulan mahkemelerde yargılanamazlar ve bu mahkemelere özgü soruşturma ve kovuşturma hükümleri çocuklar bakımından uygulanmaz" hükmünün göz önüne alındığını ifade eden mahkeme, 1990 doğumlu olan Samast'ın suç tarihinde 17 yaşında olduğunu belirterek Samast ile ilgili dosyanın ayrılarak İstanbul çocuk mahkemesine gönderilmesine karar vermişti.
Dink ailesinin avukatlarından Güray Dağ karara ilişkin, "Bu mahkemede yargılamanın doğru olacağı kanaatindeyiz. Ancak CMK'da yapılan değişiklik nedeniyle takdiri mahkemeye bırakıyoruz." görüşünü dile getirmişti.
Dink ailesinin avukatlarından Fethiye Çetin, bugün Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne gelerek mahkeme başkanı Erkan Canak ile görüştü. Davaların ayrılmasına itiraz edeceklerini belirten Çetin, bu hafta içinde dosyaların birleştirilmesi için başvuracaklarını söyledi.
Konuyla ilgili yazılı açıklama da yapan Fethiye Çetin, "Bu kararın, 6008 Sayılı Terörle Mücadele Kanununda Değişiklik Yapılmasına ilişkin Kanuna uygun olmasına rağmen, davanın geldiği aşama, yargılamada gözetilecek usul ekonomisi kuralları ve ceza yargılamasının önemli ilkelerinden olan yüz yüzelik ilkesi bakımlarından çok önemli eksikliklere yol açacağı ve maddi gerçeğin ortaya çıkarılması açısından büyük zorluklara neden olacağı açıktır." dedi.
Bu karar ile ayrılmış dosyaların tekrar birleştirme olanağı olduğuna dikkat çeken Çetin, "Bu olanak 5395 Sayılı Çocuk Koruma Kanununun 17/3. maddesiyle tanınmıştır. Çocuk Koruma Kanunu'nun, yetişkinler ve çocukların iştirak halinde işlemiş olduğu suçlarla ilgili olarak 17/3. maddesi aynen şöyledir: Davaların birlikte yürütülmesinin zorunlu görülmesi halinde genel mahkemelerde, yargılamanın her aşamasında, mahkemelerin uygun bulması şartıyla birleştirme kararı verilebilir. Bu takdirde birleştirilen davalar genel mahkemelerde görülür." ifadelerine yer verdi. Hrant Dink cinayeti davası bakımından yasanın aradığı zorunluluk halinin olduğuna dikkat çeken Fethiye Çetin, ayrılan dosyaların birleştirilmesini talep edeceklerini kaydetti.