Yaklaşan Kurban Bayramı Öncesi Tedbirler Artırıldı

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi Tarım İl Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, kurbanlık hayvan alınırken, kesilirken ve kurbanlık hayvan yetiştirilip il dışına yada mahalli pazarlara satış için sevk edilirken alınan önlemlere uymayanlar hakkında yasal işlem yapılacağı bildirildi

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi Tarım İl Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, kurbanlık hayvan alınırken, kesilirken ve kurbanlık hayvan yetiştirilip il dışına yada mahalli pazarlara satış için sevk edilirken alınan önlemlere uymayanlar hakkında yasal işlem yapılacağı bildirildi.
Kurban Bayramı nedeniyle ülke genelinde hayvan hareketlerinin arttığını belirten Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, özellikle Erzurum'dan diğer illere önemli miktarda hayvan sevkiyatının yapıldığını belirtti. Yapılan sevkiyat sırasında zaman zaman yetiştiricilerin mağdur olduğunu yada bulaşıcı ve salgın hastalıkların yayılması probleminin yaşandığını kaydeden yetkililer, bu nedenle kurbanlık hayvan alınırken, kesilirken ve kurbanlık hayvan yetiştirilip il dışına yada mahalli pazarlara satış amacıyla sevk edilirken bir takım önlemler alındığını söylediler.
Kurbanlık hayvanların sevklerinden en az 15 gün öncesinden şap aşılamasının ve küpelenerek kayıt altına alınmasının gerekli olduğunu hatırlatan yetkililer, "Sevk için veteriner sağlık raporu düzenlenmeden birkaç gün önce hayvan sahiplerinin müracaatı ile sevk edilecek hayvanlara ait pasaport/kimlik düzenlenmelidir. Bilindiği üzere, Trakya bölgesine hayvan sevki ile ilgili Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın genelgesinde belirtilen şartları yerine getiren hayvan sahiplerine izin verilmektedir. Bu konuda şimdiye kadar şartları yerine getiren herhangi bir yetiştirici ise yoktur. İstanbul'un Anadolu yakasına kurbanlık hayvan sevkine 30 Kasım'dan itibaren izin verilecektir. Sevkiyat sırasında hayvanların nakil vasıtalarına aşırı yüklenmelerine, sığır ve koyun cinsi hayvanların aynı araçla sevkine, nakliye sırasında yaralanma veya gereksiz yere acı ve ıstırap çekmelerine neden olabilecek girişimlere izin verilmeyecek. Kaçak hayvan hareketine neden olan hayvan sahipleri ve nakil vasıtalarına ağır idari para cezaları verilecek. Kurbanlık hayvanlar, Kurban Hizmetleri Komisyonu'nca da belirlenen il merkezi ve ilçelerde belediyelerce işletmeciliği yapılan hayvan pazarlarında alınıp, satılacaktır" diye konuştular.
Kurbanlık hayvan alımında dikkatli olunması gerektiğini ifade eden yetkililer, "Veteriner sağlık raporu veya menşe şahadetnamesi olmayan, küpesiz ve büyükbaş hayvan kimlik kartı bulunmayan, çok zayıf, gebe ve yeni doğum yapmış olan yüksek ateşi ve salya ve gözde akıntısı bulunan, pis kokulu ishali olan, öksürük, nefes darlığı, pis kokulu burun akıntısı olan, çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olan, yara, şişlik ve ödemi olan, cinsiyet organları ve memede kötü kokulu akıntısı olan hayvanlar kesinlikle satın alınmamalıdır. Hastalık, yaş ve kimlik hususunda şüpheli durumlarda en yakın veteriner hekime veya İl/İlçe Tarım Müdürlükleri'ne danışılmalıdır" diye konuştular.
Kurbanlık hayvanların şehirde mezbahalarda ve Kurban Hizmetleri Komisyonu'nca belirlenen yerlerde kesileceğini dile getiren yetkililer, şöyle devam etti:
"Ancak isteyen vatandaşlar uygun olması halinde kendi bahçelerinde ve çevreye zarar vermeyecek şekilde usulüne uygun bir şekilde kesebilir. Bu durum köylerde ve önceden belirlenmiş kesim yeri bulunmayan yerler için de geçerlidir. Ama cadde, sokak, yol kenarı ve park gibi kamu alanlarında kurbanlık hayvan kesimleri yasaktır. Kurban kesim yerlerindeki atıkların, kan ve diğer organların herhangi bir kirliliğe neden olmasının engellenmesi için gerekli önlemler alınacaktır. Kesilen hayvanlara ait hastalıklı organlar, kesim sırasında oluşan artıklar ile özellikle kist hidatikli (parazit larvası içeren su kesecikleri), karaciğer ve akciğerler kesinlikle kedi ve köpeklere verilmeyecek, uygun şekilde hazırlanmış derin çukurlara gömülerek imha edilecek. Bu parazitler direk veya kedi-köpek pislikleri ile insanlara ve diğer hayvanlara bulaşarak hastalık yapmaktadırlar. Kurbanlık hayvanlar, kasaplar veya bu konuda ehil kişilerce usulüne uygun olarak kesilmelidir. Deri mutlaka usulüne uygun ve zarar verilmeyecek şekilde yüzülerek tuzlanmalıdır. Her yıl bu yüzden zayi edilen tonlarca deri, milli ekonomide önemli kayıplar oluşturmaktadır. Kesilen kurbanlık hayvanlara ait kulak küpeleri, en kısa sürede İl veya İlçe Tarım Müdürlükleri'ne teslim edilmelidir. Bu amaçla, kesim yeri sorumlusu ve muhtarlıklar tarafından yapılacak duyuru ve anonslarla, kesilen hayvanlara ait kulak küpeleri toplanıp liste halinde kuruma teslim edilmelidir. Kesilen hayvanlara ait kayıtlar, veri tabanında düşürülmediği takdirde yıllarca aynı işletmede kayıtlı kalmaktadır. Kurallara uymayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır."