Londra'da Aşırı Sağcılar İle İslami Gruplar Arasında Gerginlik Çıktı

İngiltere'nin aşırı sağcı İslam karşıtı grubu İngiliz Savunma Ligi'nin (EDL) İsrail'in izlediği politikalarını desteklediklerini göstermek amacıyla düzenlediği gösteri olaylı bitti.

Gösteriyi protesto etmek için Müslüman grupların elçilik önüne varmasıyla hareketli saatler yaşandı. İsrail Elçiliği önünde iki grubun sözlü atışmalar halinde başlayan tartışmaları, Hyde Park'ta kavgaya dönüştü. Aşırı sağcılardan oluşan EDL grubu mitingde İsrail'e destek sloganları atarken, İngiltere'deki Müslümanları ve camileri istemediklerini bildirdiler. Amerikan ve İsrail bayraklarının yanında peçeyi eleştiren dövizler taşıyan grup, Müslüman gruplarla karşılıklı küfürleşmelere varan atışmalarda
bulundular. Müslüman grubu destekleyen Ed Nagb yaptığı açıklamada, "EDL'nin tüm Müslümanlara değil, sadece aşırı Müslümanlara karşı olduğunu söyleyen barışçıl bir grup olduğunu belirtiyorlar. Ancak bu kavramın içine iyice baktığımızda faşist olduklarını görüyoruz. Onlar İngilizlere nefreti aşılamaya çalışıyorlar" dedi.
EDL grubunun tanınmış eylemcisi Kevin Carrol ise, "Buraya İsrail'i desteklediğimizi göstermek için geldik. Bizi ırkçı, Nazi olarak adlandırıyorlar. Bu çok saçma bir düşünce. Biz İngiliz vatandaşlarıyız ve biz bu ülkenin iyiliğini istiyoruz. Bu yüzden burada toplandık" diye konuştu.
Büyükelçiliğin önünden küçük gruplar halinde dağılan EDL üyeleri, Hyde Park içerisinde tekrar biraraya geldi. EDL üyelerinin Hyde Park'ta Müslüman gruplarla karşı karşıya gelmeleriyle sıcak saatler yaşandı. Polis, yoğun güvenlik önlemleri altında EDL üyelerini uzaklaştırdı.