23 Ekim 2010 Ehliyet sınav soruları ve cevapları

23 Ekim 2010 Ehliyet sınav soruları ve cevapları açıklandığında sitemizde yer alacak.23 Ekim 2010 Ehliyet sınav soruları ve cevapları ne zaman açıklanacak?

23 Ekim 2010 Ehliyet sınav soruları ve cevapları
Ehliyet sınav soruları ve cevapları ne zaman açıklanacak? 23 Ekim 2010 MTSK Ehliyet sınav soruları ve cevapları açıklandığı andan itibaren buradan yayınlanacak, işte sürücü adaylarının merakla beklediği 23 Ekim 2010 MTSK Ehliyet sınav soruları ve cevapları detayları...23 Ekim 2010 tarihinde geçekleşen ehliyet sınavının soruları ve cevapları Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bu hafta içerisinde açıklanması bekleniyor. Ehliyet almak isteyen ve binlerce aday şimdi ise ehliyet sınav soruları ve cevaplarını beklemeye başladı. Ehliyet sınav sorularının açıklanmasından sonra Ehliyet sınav sonuçları açıklanacak ve başarılı olanlar direksiyon sınavı girecek. Direksiyon sınavında da başarılı olan vatandaşlar ehliyet almaya hak kazanacaklar. Yalnız ehliyet almak için emniyetten alınan para ise vatandaşların moralini bozuyor.

 

EHLİYET NEREDEN ÇIKTI

Arapça "ehliyyet" kelimesinden dilimize geçmiştir. Bir işin gerçekleştirilebilmesi için gerekli özelliklerin, işi yapacak kişide bulunup/bulunmama durumudur.
EHLİYETİN TARİHÇESİ

Dünyadaki ilk sürücü belgesinin sahibi günümüz otomobillerinin muciti olarak görülen, Karl Benz'dir. İcat etmiş olduğu Motorwagen'in çıkarttığı gürültü ve rahatsızlık yüzünden Mannheim vatandaşları Benz'den şikayetçi olmuş bunun üzerine Benz, yetkili kurumlardan kamu alanlarında arabasını kullanabilmesine olanak tanıyan bir izin belgesi almıştır. Taşıt kullanılabilmesi için sürücü belgesini zorunlu kılan ilk ülke - 29 Eylül 1903tarihinde Prusya olmuştur.

EHLİYET SINIFLARI

Ehliyetler kullanılacak araç tipine göre farklılıklar göstermektedirler. En yaygın olarak kullanılan sürücü belgesi sınıfı, otomobil ehliyeti olan B'dir. Sürücü belgesi sınıfıları: Sınıf  Kullanılacak Araç   Diğer Araçları Kullanma Yetisi   Yaş Şartı  Öğrenim Şartı

A1 Motorbisiklet Yok 17 En az ilköğretim diploması

A2 Motosiklet Yok 17 En az ilköğretim diploması
 
B  Otomobil Traktör, otomobil, minibüs, kamyonet 18 En az ilköğretim diploması

C Kamyonet Kamyon, kamyonet ve otomobil 22 En az ilköğretim diploması

D Çekici B ve F Sınıfı Araçları 22 En az ilköğretim diploması

E Otobüs Traktör, otomobil, minibüs, kamyonet, kamyon 22 En az ilköğretim diploması

F Traktör Yok 17 En az ilköğretim diploması
 
G İş makinesi Yok 18 En az ilköğretim diploması

H Engelli aracı Kendi sınıfına ait araç 18 En az ilköğretim diploması

EHLİYET ALACAKLARDA ARANAN ŞARTLAR

Motorlu taşıtların ehliyet (sürücü belgesi) sahibi olmayan kişiler tarafından karayolunda sürülmesi kanunen yasaktır. Taşıtlar ancak, bu konuda sınıfları belirtilen sürücü belgelerine sahip sürücüler ile çok taraflı anlaşmalara göre sürücü belgesi bulunan veya geçerli uluslararası sürücü belgesi olan kişilerce sürülebilir.Uluslararası sürücü belgesi Türkiye Turing Kurumu tarafından verilmektedir.
Sürücü belgesi alacaklarda aşağıdaki şartlar aranır:

YAŞ ŞARTI

1) A1, A2 ve F sınıfı ehliyet alacakların 17
2) B, G ve H sınıfı ehliyet alacak olanların 18,
3) C, D ve E sınıfı ehliyet alacak olanların 22 (Üniversitelerin sürücü eğitimi veren meslek yüksek okullarını bitirenlerde bu şart aranmaz), Mezun olma şartı ise 01/07/2011 tarihine kadar en az ilkokul ,bu tarihten sonra ise ilköğretim mezunu olma zorunluluğu vardır.

SAĞLIK ŞARTI

Sürücü belgesi alacakların, resmi ve özel sağlık kuruluşlarında yönetmelikte belirtilen esaslara göre Sürücü Olur raporu almaları gerekir. Verilen sağlık raporlarının eksik veya gerçeğe uygun olmamasının tesbiti halinde, sorumlular hakkında Türk Ceza Kanununa göre işlem yapılmakla birlikte, bu tabiplerin daha sonra verecekleri raporlar da geçersiz sayılır. Sürücü olur raporu alamayan sürücü adayları,kayıt defterinde bilgileri geçildiği tarihten itibaren Türkiye'deki diğer sağlık kuruluşlarından da sürücü olur raporu alamaz.

EĞİTİM VE SINAV ŞARTI

Sürücü kursuna katılmış ve yapılan sınavları da başararak sertifika almış olmaları.
Sürücü kursu sınavları Teorik Sınav ve Direksiyon Sınavı olmak üzere 2 aşamalıdır.Teorik sınav,EĞİTEK tarafından yapılan merkezi sistem bir sınavdır.Sınav tarihleri sene başında belli olur ve 2 ayda 1 teorik sınav yapılır.Sonuçlar da yine EĞİTEK tarafından değerlendirilir. Teorik sınav'da sürücü adayları 3 dersten sorumludurlar Trafik ve Çevre Bilgisi, Motor Bilgisi ve Araç Tekniği (H sınıfı adaylar motor dersinden muaftır) İlkyardım bilgisi. Daha önceden ehliyeti olanlar ise önceki ehliyet sınıflarına göre sınava tabi tutulurlar. Sınavda başarılı olabilmek için 3 ders için de ayrı ayrı 100 üzerinden 70 puan almak şartı vardır.

HÜKÜMLÜ OLMAMA ŞARTI

765 sayılı Türk Ceza Kanunu nun 403 ve 404. maddeleri
1918 sayılı Kaçakçılığın Men ve Takibine Dair Kanun un 29 uncu maddesi
6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar Hakkında Kanun un 12 nci maddesinin 2.ve takip eden fıkraları
4926 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu nun 6 ncı maddesi
5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununun 4 maddesinin 7 fıkrası
5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 188 190 ve 191.maddeleri

EHLİYET SINAV SORULARI VE CEVAPLARI ÇALINDI İDDİASI

Avcılar'da ehliyet sınavına giren Kasım T. isimli gencin yöntemi görevli öğretmenleri bile şaşırttı. 5 dakika içerisinde 30 soruyu cevaplayan Kasım T.'den şüphelenen görevliler, şüphelinin cebinde farklı türdeki soru kitapçıklarına ait cevap anahtarlarını buldu. Durumun polise bildirilmesi üzerine kopyacı genç, cevap anahtarlarını sürücü kursu sahibi Ercan Ö.'den sınavdan 2 saat önce aldığını söyledi. Kursta arama yapan polis, 17 adet cevap anahtarı bulurken, konuyla ilgili toplam 3 kişi gözaltına alındı. Asayiş dedektiflerinin soruşturmayı çok yönlü sürdürdüğü öğrenildi.

Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü (MEB-EĞİTEK) tarafından gerçekleştirilen Motorlu Taşıt Sürücü Adayı sınavında kopya çekilmesinin önüne geçmek için A-B-C ve D kitapçıkları sınava girenlere dağıtıldı. Saat 11.00'da sınava giren on binlerce kişiden biri olan Kasım T., Avcılar Ticaret Meslek Lisesi'ndeki sınavda diğer sürücü adayları ilk 5 soruya gelmeden 30 soruyu cevap verdi.

Motor sorularına geçen Kasım T. cebinden bir tomar kâğıt çıkartarak kâğıtların içinde bir şeyler aradı. Sınavda görevli öğretmenlerden biri Kasım T.'nin durumundan şüphelendi. Bir süre sonra Kasım T. eylemini tekrarlayınca öğretmen tarafından ayağa kaldırıldı. Kasım T.'nin cebinde bulunan kâğıtları inceleyen öğretmen A-B-C-D kitapçıklarının tüm yanıtlarının bulunduğu cevap anahtarlarını görünce şaşkına döndü. 'Bunları nasıl elde ettin' sorusunu yanıtsız bırakan genç, sınav çıkışında polis ekiplerine teslim edildi. '4 ayrı kitapçığın tüm cevaplarını nereden aldın' sorusuna Kasım T. 'Avcılar Parseller Üniversite Mahallesi İstiklal Caddesi 38 numarada bulunan Sürücü Kursu'na devam ediyordum. Bu kursun sahibi Ercan Ö. sınavdan önce bana tüm kitapçıkların cevap anahtarlarını verdi' yanıtını verdi.

Bunun üzerine Avcılar Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro Amirliği dedektifleri kursun bulunduğu adrese giderek, kurs görevlisi Şengül K. isimli kadına patronlarının nerede olduğunu sordu. Şengül K. vasıtasıyla kursun sahibi Ercan Ö. işyerine çağrıldı ve kursta yapılan aramalarda ehliyet sınavına ait 17 adet cevap anahtarı bulundu. Polis, Ercan Ö., Şengül K. ve Kasım T.'yi gözaltına aldı. Elde edilen bilgiler ışığında operasyonun büyüyerek, devam edeceği öğrenildi. Öte yandan dün Kadıköy'de 2 bin TL karşılığında kablosuz cep telefonuyla kopya çektiği öne sürülen 7 kişi gözaltına alınmıştı.