Prof. Dr. Mehmet Altan: Başörtülüler Kürt sorununa, Kürtler alevi sorununa, aleviler gayrimüslimlerin sorununa dikkat kesilmeli

Hür Sanayici ve İşadamları Derneği (HÜRSİAD)'nin konuğu olarak Gaziantep'e gelen Prof. Dr. Mehmet Altan, "Halen gencecik kızların başörtüsünden dolayı

Hür Sanayici ve İşadamları Derneği (HÜRSİAD)'nin konuğu olarak Gaziantep'e gelen Prof. Dr. Mehmet Altan, "Halen gencecik kızların başörtüsünden dolayı üniversite kapısından geri çevrildiği bir ülkede yaşamak istemiyoruz. Bebek ölümlerinin olduğu, sağlıklı yaşam koşullarına sahip olmadığımız bir ülke sorunlu bir ülkedir. Demokrasinin ve özgürlüğün gelişmesinden çekiniyorlar çünkü eski statülerini kaybediyorlar." dedi.

Özel Cahit Nakıboğlu Konferans Salonu'nda düzenlenen ve büyük ilgi gören ve yaklaşık 700 kişinin katıldığı "Referandum Sonrası Türkiye ve Ekonomiye Genel Bakış"konulu konferansa katılan Altan, uzun yıllardır Türkiye'de insanların Türk, Kürt, Laz, Alevi, Sünni, Müslüman, gayrimüslim diye ayrıştırıldığını kaydetti.

Herkesin çok çalışması ve üretmesi gerektiğini belirten Altan, ekonomi ve demokrasi arasındaki ilişkiyi anlattığı konuşmasında toplumların değişiminin üretimle bire bir bağlantılı olduğunu, özellikle son dönemlerde tüm dünyada toplumların çok hızlı bir değişim içerisine girdiğini belirterek, yeterli üretimi gerçekleştiremeyen toplumların demokrasi açısından ideal bir seviyeye gelmelerinin mümkün olmadığını söyledi.

Türkiye'nin demokratik ve özgür bir ülke olması için başörtülüler Kürt sorununa, Kürtler alevi sorununa, aleviler gayrimüslimlerin sorununa dikkat kesilmesi gerektiğini vurgulayan Altan, şehirdeki egemen güçlerin yıllarca halkı Anadolu'da köylerde kilitli tutmaya çalıştığını ancak son yıllarda halkın köylerden çıkarak hak aramaya başladığını bunun da şehirdeki egemenleri rahatsız ettiğini bildirdi.

Türkiye'de bankalardaki mevduatın yüzde 42'sinin toplam 28 bin kişiye ait olduğunu, en zengin yüzde 20'lik kesimin milli gelirin yüzde 46.4'ünü alırken, en fakir yüzde 20'lık kesimin ise ancak gelirin yüzde 5'ini alabildiğini anlatan Prof. Altan, gelişmiş ülkelerde böyle bir tablonun sosyal buhrana neden olabileceğini ancak Türkiye'de çok normal karşılandığını dile getirdi.

Altan, "Daha özgür ve müreffeh bir Türkiye istiyorsak ülkemizin yeryüzüyle bütünleşmesine, Avrupa Birliği (AB)'yle entegrasyonuna destek vermeliyiz. Türkiye'deki tartışmalar çok kısır. Halen gencecik kızların başörtüsünden dolayı üniversite kapısından geri çevrildiği bir ülkede yaşamak istemiyoruz. Bebek ölümlerinin olduğu, sağlıklı yaşam koşullarına sahip olmadığımız bir ülke sorunlu bir ülkedir. Demokrasinin ve özgürlüğün gelişmesinden çekiniyorlar çünkü eski statülerini kaybediyorlar. Hepimiz çok çalışmalı ve üretmeliyiz. En az Avrupalılar kadar üretmek zorundayız. Yeni çağın şartlarını iyi okumalı ve bu sürece uygun pozisyon almalıyız. Çok çalışmazsak geri düşeriz. Üreten insan hayatına anlam katar." şeklinde konuştu.

Konferansın sonunda TUSKON Başkan Yardımcısı ve GÜNSİAF Başkanı Cahit Erbalcı, Prof. Dr. Mehmet Altan'a plaket takdim etti.