Akgiray: 'Türkiye Basiretli Yatırımcı İçin Doğru Ülke'

Kore'nin başkenti Seul'de düzenlenen "Türk Sermaye Piyasaları Günleri"nde, 200'u aşkın Koreli yatırım bankası ve fon yöneticisine konuşma yapan Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, Koreli büyük firmaların Türkiye'de yatırımlarının olduğunu, şimdi sıranın finans şirketlerinde olduğunu söyledi

Kore'nin başkenti Seul'de düzenlenen "Türk Sermaye Piyasaları Günleri"nde, 200'u aşkın Koreli yatırım bankası ve fon yöneticisine konuşma yapan Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, Koreli büyük firmaların Türkiye'de yatırımlarının olduğunu, şimdi sıranın finans şirketlerinde olduğunu söyledi.
SPK öncülüğünde, İMKB, VOB, Takasbank, TSPAKB'nın katkıları ve Kore Aracı Kuruluşlar Birliği KOFIA'nın işbirliğiyle düzenlenen "Türk Sermaye Piyasası Günleri"nde, Merkez Bankası Durmuş Yılmaz, İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, VOB Genel Müdürü Çetin Ali Dönmez ve Takasbank Genel Müdürü Emin Çatana, Kore'nin önde gelen yatırım şirketleri ile fonlarının yöneticilerine sunum yaptılar. SPK Başkanı Akgiray, Türkiye'nin basiretli yatırımcı için doğru adres olduğunu belirterek, OECD ülkeleri arasında krizden sonra
büyümesini iyileştiren yegane ülke olduğunu söyledi. "Yabancılar çok geç olmadan Türkiye'ye yatırım yapsalar iyi olur" diyen Akgiray, İMKB'deki şirketlerin toplam piyasa değerinin GSMH'nin üçte biri düzeyinde olduğunu, dünya ortalamasının ise 1/1 olduğuna dikkat çekti.
SPK Başkanı, Kore ile Türkiye'nin serbest ticaret anlaşması imzalamak üzere olduklarını belirterek, "Kendi aralarındaki ticareti Won ve TL üzerinden yapabilirler böylece kur riskinden korunmuş olurlar" dedi. Türkiye'de halka arzların büyüyerek devam edeceğini söyleyen Akgiray, 2011 yılının halka arz için patlama yılı olabileceğini ifade etti. "Finans Merkezi olarak İstanbul Londra'ya rakip olacak" diyen Akgiray, coğrafi konum ile şeffaf ve gelişmiş sermaye piyasalarıyla İstanbul'un avantajları olduğuna
dikkat çekti.

İMKB BAŞKANI: "YABANCI YATIRIMCI YENİ TTK ÇIKTIĞINDA ARTAR"
Etkinlikte konuşma yapan İMKB Başkanı Hüseyin Erkan ise, Türk sermaye piyasalarının toksik varlıklara sahip olmamasının yabancı yatırımcılar için avantaj olduğunu söyleyerek, yeni Türk Ticaret Kanununun (TTK) çıkmasının yabancı sermayenin ülkeye gelmesinde belirleyici olabileceğine dikkat çekti. VOB Genel Müdürü Çetin Ali Dönmez de, "Dünyadaki birçok aracı kurumun krizde iflas etmesinden dolayı fazla şüpheciyiz ve vadeli işlemlerde marj hesaplarını sağlam ve tedbirli yapıyoruz" dedi.
Seul'de düzenlenen etkinlik kapsamında, Kore Borsası (KRX) ile İMKB arasında bir işbirliği mutabakat zaptı imzalandı. Birçok işbirliği öngören anlaşmada, iki ülke borsasının halka arz sürecindeki şirketlerin diğer ülkedeki tanıtımlarını karşılıklı olarak yapacakları maddesi dikkat çekiyor.
Merkez Bankası Durmuş Yılmaz da konuşmasında, kur savaşlarına bir hal çaresi bulmak gerektiğini ve Kasım'daki G-20 toplantısında bunun konuşulmasının beklendiğini söyledi. "Kriz gelişmiş ülkelerden çıktı, yükünü de gelişmiş ülkeler üstlenmeli" diyen Yılmaz, bir ülkenin sahip olacağı en kıymetli metanın altın, petrol değil istikrar olduğunun bir kez daha ortaya çıktığını belirtti.
(MS-SB-E)