Turkcell'in yeni yönetimi bugün belli oluyor

Turkcell'in olağanüstü genel kurulunda Çukurova'nın patronu Karamehmet ile TeliaSonera arasında çekişme yaşanacağı iddia ediliyor.

Turkcell'in olağanüstü genel kurulunda Çukurova'nın patronu Karamehmet ile TeliaSonera arasında çekişme yaşanacağı iddia ediliyor.

Turkcell’in bugün yapacağı olağanüstü genel kurul toplantısında yönetim kurulunun yeniden seçilmesi bekleniyor. Genel kurulda Çukurova Holding’in patronu Mehmet Emin Karamehmet ile İskandinav ortak TeliaSonera arasında büyük bir çekişme yaşanacağı iddia ediliyor. Karamehmet, şubat ayında bıraktığı yönetim kurulu başkanlığı koltuğunu geri almayı hedeflerken, TeliaSonera’nın da Alfa ile birlikte hareket ederek yönetimde gücünü artırmaya çalışacağı kaydediliyor. Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, daha önce Genel Kurul’da üyelerden birkaç ismin değişebileceğini söylemiş, TeliaSonera ise şirkette çoğunluk hissesini istediklerini açıklamıştı.
34 milyon abonesi bulunan ve yaklaşık 24 milyar TL’lik piyasa değerine sahip olan Turkcell’de genel kurulla birlikte nisan ayında 3 yıl görev yapmak üzere seçilen yönetim kurulunun değiştirilmesi hedefleniyor. Yönetim kurulu halen, Çukurova Holding’den 2, Rus Alfa Grubu’ndan 2, TeliaSonera’ dan 2 üye ile şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Colin J. Williams’ın bağımsız üyeliğinden oluşuyor. 

3 senaryo üzerinde duruluyor 
Şirkete yakın kaynaklar, genel kurulda 3 senaryo üzerinde duruyor. Birinci senaryo gerçekleşirse, toplantıyı isteyen TeliaSonera ve Alfa tarafı, hisse dengesini değiştirmeden yönetim kurulunu değiştirerek, üye sayısını artıracak. İkinci senaryoya göre ise, genel kurulu Çukurova Holding’in patronu Mehmet Emin Karamehmet istiyor. Geçen aylarda Super Lig yayın ve elektrik dağıtım ihalelerini kazanarak güç toplayan Karamehmet, hisse dengesini de değiştirerek, yeniden yönetim kurulu başkanlığını hedefliyor. Üçüncü senaryonun gerçekleşmesi durumunda ise, bağımsız üyelik konsepti masaya yatırılabilir. Bağımsız üye Colin J. Williams’ın üyelik pozisyonunun değişmesiyle ya TeliaSonera’nın ya da Karamehmet’in gücü artacak. Bu arada, Genel Müdür Süreyya Ciliv’in görevine devam edip etmeyeceği konusunun da toplantı gündemine geleceği konuşuluyor. Uzmanlar, genel kuruldan çıkacak sonucu kestirmenin zor olduğuna dikkat çekiyor. 

İhtilaf devam ediyor
Turkcell’in ana hissedarları arasında uzun bir süredir karşılıklı davalar bulunuyor. Çukurova’nın bir miktar hissesini önce TeliaSonera’ya satma kararı alması ardından vazgeçerek Alfa ile finansman paketi üzerinde anlaşması nedeniyle 2005 yılına uzanan ihtilaflar devam ediyor. Çukurova, Ruslarla yaptığı protokol sonrası rehinli hisselerden dolayı Alfa’nın onayı olmadan şirketle ilgili bir karar alamıyor. Diğer yandan TeliaSonera ile Rus ortak Alfa geçen yıl birlikte hareket ederek Megafon ve Turkcell’deki paylarını ortak bir şirket altında birleştirmek istediğini açıklamıştı.
Turkcell, kurulduğu Şubat 1994’ten 30 Haziran 2010’a kadar 2G ve 3G lisans bedelleri dahil Türkiye’de 8,7 milyar dolarlık yatırım yaptı. 


Yönetim Kurulu
Colin J. Williams (Başkan)
Mehmet Bülent Ergin
Gülsün Karamehmet Williams
Oleg Malis
Alexey Khudyakov
Tero Erkki Kivisaari
Karin Eliasson