Ergenekon davasında olay çıkaran 119 kişiye dava açıldı

Ergenekon davasının 7 Haziran 2010'da görülen 149. duruşmasında mahkeme salonunda, izleyici olarak duruşmaya katılan İşçi Partililerin (İP)çıkardığı o

Ergenekon davasının 7 Haziran 2010'da görülen 149. duruşmasında mahkeme salonunda, izleyici olarak duruşmaya katılan İşçi Partililerin (İP)çıkardığı olaylarla ilgili 119 kişi hakkında iddianame düzenlendi. Duruşma savcıları Mehmet Ali Pekgüzel, Nihat Taşkın ile birlikte hakimler Başkan Köksal Şengün, Hasan Hüseyin Özese ve Sedat Sami Haşıloğlu'nun da müşteki olarak yer aldığı iddianamede şüpheliler için 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle kamu davası açıldı.

Silivri Cumhuriyet savcısı Orhan Biçicioğlu tarafından hazırlanan iddianamede delil olarak duruşma tutanakları ve şüphelilerle birlikte, şikayetçi hakim ve savcıların ifadeleri de yer aldı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin, Silivri Cezaevi'nin bitişiğindeki duruşma salonunda gördüğü Danıştay ve Cumhuriyet gazetesine yönelik saldırılara ilişkin davayla birleştirilen Ergenekon davasının 149. duruşması olaylı geçmişti.

İşçi Partili sanıkların avukatları ve izleyicilerle güvenlik güçleri arasında arbede yaşanmıştı. İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in avukatı Mehmet Cengiz'in, "Adil yargıyı etkileme soruşturması" kapsamında gözaltına alınması olayıyla ilgili olarak salonda açıklama yapan Avukat Hasan Basri Özbey, hakimlere uyarılarda bulunmuştu. Avukat Özbey ve İşçi Partili sanıkların 30 avukatı cübbelerini çıkartarak duruşma salonunu terk etmek istemişlerdi. Bu sırada duruşmaya izleyici olarak katılan diğer İşçi Partililer, önce alkışlarla daha sonra da sloganlarla avukatlara destek vermişlerdi. Yaklaşık on dakika süren gerilim sırasında mahkeme Başkanı Köksal Şengün, duruşma salonunun boşaltılmasını istemişti. Bu sırada izleyicilerden bazılarının hakimlerin bulunduğu kürsüye yürümek istedikleri gözlenmişti.

Şüphelilerin, "Kahrolsun Amerikan emperyalizmi!, Perinçek çıkacak; hesap soracak!, Haklıyız; kazanacağız!, Direne direne kazanacağız!" şeklinde attığı sloganlar iddianameye de yansıdı ve şüphelilerin duruşma düzenini bozdukları belirtildi.

Mahkeme heyetinin yargılama faaliyetini yürütmesine engel olunduğu söylenen iddianamede, şüphelilerin mahkemede görev yapan savcı ve hakimlere hitaben, "hainler!" şeklinde hakaret edildiği de belirtildi. Yürüttükleri kamu görevi nedeniyle, "memura görevinden dolayı hakaret" suçunun işlendiği ifade edilen iddianamede 119 şüphelinin cezalandırılması istendi.