Çinli Sinopec petrol şirketinden, İspanyol Repsol'a 7.1 milyar dolarlık yatırım

Enerjiye aç ekonomisini doyurmak için dünyanın çeşitli bölgelerine yatırımlar yapan Çin, Latin Amerika'da bu atağını sürdürüyor. Çin'in devlete ait pe

Enerjiye aç ekonomisini doyurmak için dünyanın çeşitli bölgelerine yatırımlar yapan Çin, Latin Amerika'da bu atağını sürdürüyor. Çin'in devlete ait petrol şirketlerinden Sinopec, İspanyol Repsol YPF'nin Brezilya birimine 7.1 milyar dolar yatırım yapacak.

İspanyol şirketinden yapılan yazılı açıklamada, Çinli şirketin Repsol'un Brezilya birimi hisselerinin yüzde 40'ını elinde bulunduracağı bildirildi. Repsol'un, bu kaynakla Guara ve Carioca gibi denizaşırı bölgelerdeki projeleri fonlamak istediği belirtildi. Repsol'un ise Brezilya biriminin hisselerinin yüzde 60'ı kendi elinde tutacağı ve bu hisselerin değerinin şu an 10.7 milyar dolar olduğu ifade edildi.

Çin, son yıllarda Latin Amerika bölgesi ve Afrika'da ağırlıklı olarak maden ve petrol varlıklarına yatırım yaptı. Yapılan son yatırımla Çin, 2010 yılında dünyanın en önemli petrol arama pazarına sahip Brezilya'da en büyük doğrudan yatırımcı ülke oldu.

Geçen ay yapılan açıklamada, Çin'in Brezilyalı OGX firmasının 7 milyar dolarlık petrol ve gaz varlıkları üzerine girişimde bulunduğu bildirilmişti.

Repsol, 2018-2020'den önce yıllık 50 milyon varilden fazla petrol üretmeyi hedefliyor. Repsol'un, Brezilya devlet şirketi Petrobras ile de hissesi bulunuyor. Şirketin ayrıca Brezilya'nın Santos, Campos ve Espirito Santo havzalarında blok hisseleri var ve buralara 2010-2014 arasında 5 milyar dolar, 2015-2019 arasında ise 9 milyar dolar yatırım planladığı kaydedildi.

2007'den bu yana Repsol ve ortakları BG Group Plc ve Brezilya'nın devlet denetimindeki Petroleo Brasileiro SA, Santos Havzası BM-S-9 bloğundaki Carioca, Guara ve Iguacu bölgelerinde hidrokarbon bulmuştu. Petrobas'ın Kasım 2007 tahminine göre, Santos Vadisi'ndeki Tupi sahasında 8 milyon varillik petrol bulunuyor ve bu 1976'dan buyana Meksika'nın Cantarell sahasında bulunan petrolün ardından bulunan en büyük petrol sahası oluyor. Repsol'ün Tupi'de hissesi bulunmuyor.