Vali İmga: Dünya'da artan gıda fiyatları nedeniyle aç insan sayısı 1 milyara ulaştı

Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga, 2009 yılında artan gıda fiyatları ve mali krizin kısmi etkisiyle dünyadaki aç insan sayısının 1 milyara ulaştığını b

Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga, 2009 yılında artan gıda fiyatları ve mali krizin kısmi etkisiyle dünyadaki aç insan sayısının 1 milyara ulaştığını bildirdi. İmga, açlığa karşı birlik olmak, devlet ve sivil toplum kuruluşları ve özel sektörün açlık, aşırı yoksulluk ve yetersiz beslenme ile mücadele etmek üzere bütün seviyelerde ortaklık içerisinde çalışması durumunda gerçekleşebildiğini ifade etti.

Dünya Gıda Günü nedeniyle Afyonkarahisar Tarım İl Müdürlüğü toplantı salonunda törende konuşan Vali İmga, Dünya Gıda Günü'nün bu yılki kutlama temasının ulusal, bölgesel ve uluslararası düzeyde dünyadaki açlıkla mücadele etmek için sarf edilen çabaların fark edilmesi amacıyla seçilen 'Açlığa Karşı Birleşelim' teması olduğunu söyledi.

2009 yılında artan gıda fiyatları ve mali krizin kısmi etkisiyle dünyada 1 milyar aç insan seviyesine ulaşıldığının altını çizen İmga, "2050 yılı itibariyle 9 milyarlık bir nüfusu beslemek için gıda üretimini yüzde 70 oranında artırılması gerekecektir. Arazi azlığı nedeniyle çiftçiler, tarlalarını genişletmek yerine, hali hazırda ekili olan arazilerinden daha fazla verim elde etmek zorunda kalacaklardır. Fakat geleneksel olarak yoğun gıda üretimi şimdiye kadar toprak ve su kaynaklarının bozulmasına neden olan tarım ilaçları ile gübre ve fazla su kullanımına bağımlılığı artıracaktır.Gıda üretimi gelecekteki talebi karşılamak üzere yeterli bir ölçekte artırılmalıdır. Hükümetler kanalıyla ulus devletler kanun, ilke, yönetmelik ve programları hayata geçirirler. Çeşitli düzeylerde, devlet çevreden sorumlu tarımı teşvik etme yetkisine sahiptir." dedi.

Afyonkarahisar'da gıda üretimi incelendiğinde ürün yelpazesinin çok geniş olduğunun göze çarptığına değinen İmga, "Et ürünleri, şekerli mamuller ve yumurta sektörün büyük bir kısmını oluşturmakta ve ülke piyasasının belirlenmesinde önemli rol oynamaktadır. Bunun yanında haşhaş, haşhaş ezmesi, ekmek kadayıfı, kaymak ve kaymaktan elde edilen şekerli ürünler gibi geleneksel lezzetlerde ilimizde üretiliyor. Gıda sektöründe yaşanan sorunlar incelendiğinde eğitim yetersizliği, kalifiye personel yetersizliği, tüketici bilincinin yetersiz oluşu, kaliteli hammadde temininde yaşanan sıkıntılar ve kaliteli hammaddenin maliyete etkisi ile üretimde karşılaşılan teknolojik yetersizlikler sayılabilir." diye konuştu.

Törende, bu yıl İl Tarım Müdürlüğü tarafından Dünya Gıda Günü çerçevesinde ülke ekonomisine büyük katkıları olan 28 ihracatçı firmalara teşekkür amacıyla plaket verildi. Şekerli mamuller, meyve ve sebze işleme, bitkisel ve aromatik yağlar, haşhaş, et ve et ürünleri ihracatı yapan firma temsilcilerine plaketlerini Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hüsnü Serteser ile Afyonkarahisar Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Mehmet Mühsürler verdi.