Ordu'dan Altınordu'ya kardeş halklar coğrafyası belgesel oluyor
'Ordu'dan Altınordu'ya Türk Dünyası Kardeş Halklar Coğrafyası' adıyla belgesel film çekilecek. Ordu Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Bölüm Başkanı
Ordu, tarihinde ilk kez Ordu'dan başlayarak Türk dünyasına uzanan bir belgesele konu olacak. Ordu Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Bölüm Başkanı Doç. Dr. İsmail Doğan tarafından hazırlanan proje TRT tarafından çekime uygun görüldü. Ordu'dan başlayacak ve 13 ayrı bölümden oluşacak. Belgesel, Kafkasları ve Altınordu coğrafyasını görüntüledikten sonra Kazan'da son bulacak.
Ordu Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Doğan, "Ordu'dan Altınordu'ya Türk dünyası projesi ortak kültürü, Kafkasya coğrafyasında yaşayan halkların ve geçmişten günümüze kalmış tarihi kalıntıları ortaya koyma çabasıdır. Projenin konusunu bu çabaya ilham veren halklar, paylaşılan ortak coğrafya ve bu halklar arasındaki tarihi bağlar teşkil etmektedir." dedi.
Projenin bir diğer amacının da Karadeniz ve Kafkas coğrafyası içerisinde geçmiş ile günümüz arasında bir kültürel bağlantı ortaya koymak olduğunu kaydeden Doğan, şunları söyledi: "Bu bağlantıyı sağlayan halkların ve bölgenin tarihi, günümüzdeki sosyal yapıları, birbirleriyle olan benzerlik ve farklılıkları ve tüm bu unsurların ortaya çıkardığı coğrafi ve kültürel yapıyı gözler önüne sermek projenin temel gayedir. Proje coğrafyasında asırlardır birlikte yaşayan bu halkların çatışmalarına zaman zaman rastlansa da, asırlar dikkate alındığında, bu birlikte yaşama kültürünün dikkate değer bir incelemeyi gerektirdiği söylenebilir."
"Mitolojik dönemde dünya şekillenirken var olan ileri seviyedeki Kafkasya medeniyeti varlığını korumaktadır." diyerek sözlerini sürdüren Doç. Dr. Doğan, "Projenin asıl amacı bu coğrafyada tarihin akışı içerisinde mevcutla örnekleyerek halklar ve kültürlerin iç içeliğini, kardeşlikleri göstermektir. Proje kapsamında gerçekleştirilecek çalışmalarla, konuya ilişkin eğitim amaçlı görsel, işitsel ve yazınsal belge derlemek, bu belgeleri günümüz gençlerine sunmak ve gelecek nesillerimize faydalanabilecekleri zengin bir kaynak bırakmak projenin amaçları dahilindedir." dedi.
Doç. Dr. Doğan, sözlerini şöyle bitirdi: "Proje sınırları içerisinde Türk kavimleri adeta birer katman olarak izler bırakmıştır. Hun, Avar, Kuman, Hazar, Kıpçak ve başka etnik unsurların izleri bugün bu coğrafyada hala yaşamaktadır. Proje bu tarihe dayalı ortak kültüre ait olduğu coğrafya, bu coğrafyanın tarihi ve bu coğrafyada yaşayan halkların ortak değerlerinden oluşan bir içerik ile ortaya koyacaktır. Proje kapsamında gezilecek coğrafya, Türkiye'nin orta Karadeniz bölgesinde bulunan Ordu'dan başlayarak tarihi çok eskilere giden Kazan şehrinde son bulmaktadır. Bu coğrafya içinde; bölgesel olarak bakıldığında Doğu Karadeniz, Güney Kafkasya, Kuzey Kafkasya, Güneybatı Rusya ve Tataristan bölgeleri karşımıza çıkmaktadır."
Her bir bölümü 25 dakika olacak belgeselde çekimler gelecek yaz Ordu'dan başlayacak ve en fazla 3 ay içinde tamamlanacak. Karayoluyla Giresun-Trabzon güzergâhı izlenecek ve Trabzon'dan deniz yoluyla Soçi'ye geçilecek. Kafkas coğrafyası içerisinde ise Soçi, Karaçay-Çerkesk şehri, Minvut, Sibirnikafkazi, Stavropol, Mohaçkale, Don Rostov, Azov Nevoçerkassk, meşhur Hazar şehri kalıntıları Sarkel, Volgograt (İdil) ve Kazan'a kadar devam edecek bir yolculuk yapılacak. Bu şekilde Türkiye'de Karadeniz'den başlayıp geniş Kafkasya bölgesini de içine alan kardeş halklar coğrafyası adım adım gezilmiş ve belgesel yapım için ayrıntılı çekimler gerçekleştirilmiş olacak.