Bursa ile Almanya Hessen eyaleti işbirliğine gidiyor

Bursa ile Almanya'nın Hessen eyaleti arasında işbirliği protokolü imzalanacak. Temmuz ayında Bursa'nın yanı sıra İzmir, Antalya, Adana ve Mersin'de in

Bursa ile Almanya'nın Hessen eyaleti arasında işbirliği protokolü imzalanacak. Temmuz ayında Bursa'nın yanı sıra İzmir, Antalya, Adana ve Mersin'de incelemelerde bulunan Hessen eyaleti yetkilileri, işbirliği için Bursa'yı seçti.

Bursa Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada; iki kent arasındaki işbirliği protokolünün, Federal Almanya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Wulff'un, 21 Ekim 2010'da İstanbul ziyareti sırasında imzalanacak.

Federal Almanya Cumhuriyeti Hessen Eyaleti Başbakan Yardımcısı Jörg-Uwe Hahn başkanlığında 20 kişilik bir grup ile Federal Almanya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu yetkililerinden oluşan bir heyet, 12-13 Temmuz 2010 tarihinde Bursa'ya bir ziyaret gerçekleştirmişti.

Bursa'da bir caddeye ismini veren Darmstadt şehrini de bünyesinde barındıran Hessen eyaleti ile Bursa'nın kardeş şehir olduğuna vurgu yapılan açıklamada; "Hessen eyaleti yetkililerinin ziyaretindeki amaç; ekonomik, turizm ve kültür ağırlıklı olmak üzere Hessen eyaleti ile Türkiye'nin Bursa şehri arasında ileriye yönelik işbirliği imkanlarını araştırmaktı." denildi.

Heyetin, Bursa'nın ardından İzmir, Antalya, Adana ve Mersin'e de ziyaret gerçekleştirdiğine dikkat çekilerek, "Bu ziyaretlerin neticesinde Hessen eyaleti yetkililerinden 10 Eylül 2010 tarihinde aldığımız bir mesajda bu iller arasında işbirliği açısından Bursa'yı seçtiklerini ve Federal Almanya Cumhurbaşkanının Ekim ayında Türkiye'ye gerçekleştireceği ziyaret esnasında bu işbirliğini bir mutabakata bağlama isteklerini iletmişlerdir." şeklinde vurgulandı.

Bursa'nın ileriye yönelik önünü açacak bu gelişmenin, valiliğin uygun görmesinin ardından Dışişleri Bakanlığı tarafından da onaylandığına dikkat çekilen açıklamada; "İşbirliği şu anda uygulama aşamasına gelmek üzere. Bu kapsamda Hessen Eyaleti Başbakan Yardımcısı Jörg-Uwe Hahn başkanlığında bir heyet, 20 Ekim 2010 akşamı ilimize gelerek Bursa Valiliği, Bursa'daki iş adamları ve Bursa'daki Alman yatırımcılarla bir akşam yemeğinde bir araya gelinecek." denildi.

Bu kapsamda, Vali Şahabettin Harput ve Hessen Eyaleti Başbakan Yardımcısı Jörg-Uwe Hahn tarafından 21 Ekim 2010 Perşembe günü ise Marigold Otel'de yapılacak basın toplantısında, Bursa ve Hessen eyaleti arasındaki işbirliği hakkında bilgi verilecek.

Ardından, Bursa Valiliği ve Hessen eyaleti yetkilileri İstanbul'a birlikte giderek, Federal Almanya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Wulff'un da hazır bulunacağı bir tören ile söz konusu protokolü 21 Ekim 2010 Perşembe günü saat:17.00'de İstanbul Conrad Otel'de imzalayacak.

İşbirliğine, Bursa Valisi Şahabettin Harput ve Hessen Eyaleti Başbakan Yardımcısı Jörg-Uwe Hahn imza koyacak. Ayrıca, söz konusu protokol öncesindeki Bursa ziyareti ve protokol imza töreni canlı olarak Alman TV kanallarında yayınlanacak.