Batı Karadeniz'i İstanbul ve İç Anadolu'ya bağlayacak demiryolunun ilk etabı için kamulaştırma başlıyor

Adapazarı-Karasu-Akçakoca-Ereğli-Zonguldak-Bartın arasında yapılması planlanan demiryolu hattının ilk etabı olan Adapazarı Karasu Limanı bağlantısı iç

Adapazarı-Karasu-Akçakoca-Ereğli-Zonguldak-Bartın arasında yapılması planlanan demiryolu hattının ilk etabı olan Adapazarı Karasu Limanı bağlantısı için kamulaştırma çalışmasının başlayacağı bildirildi.

Bartın, Zonguldak Filyos, Ereğli ve Karasu limanlarının yanı sıra Türkiye'nin en önemli ağır sanayilerinden Ereğli ve Karabük Demir Çelik fabrikalarının, Adapazarı üzerinden demiryolu ağına bağlantı sağlayacak olan 'Adapazarı-Bartın Demiryolu Projesi'nin ilk etabı için kamulaştırma çalışmaları başlayacak. TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Hasan Ali Çelik, yaptığı yazılı açıklamada, 'Adapazarı-Bartın Demiryolu Projesi'nin ilk etabının kamulaştırma ile yapım işinin hız kazanabilmesi için 4 ayrı bölüm şeklinde hizmet alım ihalesinin yapıldığını ve yer teslim sözleşmelerinin imzalanarak yürürlük kazandığını söyledi. Arifiye Adapazarı, Söğütlü Ferizli ve Karasu güzergahlarında demiryolu inşaatının tamamında çalışmaların 4 ayrı etap halinde aynı anda sürdürüleceğini kaydeden Çelik, "Ortalama 4 milyon 100 bin metrekarelik kamulaştırma alanında çalışmalar kadastro ile birlikte hızlı bir şekilde yürütülecek." diye konuştu.

Etüt, proje ve mühendislik hizmetleri tamamlanan projenin 2 Kasım da yapım ihalesinin gerçekleştirileceğini ifade eden Çelik, şunları söyledi: "Kamulaştırma ödeneğinin yanında, 2010 yılı için 25,5 milyon yapım ödeneği de hazır olan proje, Sakarya'nın olduğu gibi Türkiye'nin de çok önemli projelerinden biri. Sadece Adapazarı-Karasu liman bağlantısı için 2010 yılı bütçe rakamlarıyla yapım bedeli 574 milyon TL olan proje adım adım ilerliyor.Hem yük hem yolcu taşımacılığı açısından Ereğli Demirçelik, Karabük Demirçelik Fabrikaları ile bu fabrikaların üretim girdilerini sağlayan kömür üretim merkezleri, bu demiryolu hattı ile Sakarya-Kocaeli bölgesine bağlanacak. Demiryolu aynı zamanda Batı Karadeniz'i Kocaali-Karasu-Sakarya üzerinden İstanbul ve Marmara'ya diğer yandan da Ankara ve İç Anadolu'ya da bağlayacak."

Çelik, demiryolunun geçtiği her yerde vatandaş memnuniyetinin esas alınacağını bildirdi.