Sarıkaya'da Pancar İçin Tarla Günü Düzenlendi

Yozgat'ın Sarıkaya ilçesine bağlı Doğansaray köyünde başlayan pancar sökümü münasebetiyle tarla günü düzenlendi.

Sarıkaya'da Pancar İçin Tarla Günü Düzenlendi
Yozgat Pancar Ekicileri Kooperatifi tarafından organize edilen tarla gününe Yozgat Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Halil Dursun, Yozgat Pancar Ekicileri Kooperatifi Müdürü Yılmaz Ayaslı , Kooperatif Yönetim Kurulu Üyesi Yılmaz Pusmaz, Yozgat Şeker Fabrikası Ziraat Mühendisi Akif Ulukaya , BETA tohumculuk satış şefi Oğuzhan Kavuncuoğlu, Sarıkaya Ziraat Odası Başkanı Muzaffer Tekin ve çiftçiler katıldı.
Törende BETA pancar tohumu satış şefi Oğuzhan Kavuncvuoğlu'nun deneme amaçlı üretilen 7 çeşit pancar tanıtmasının ardından bir konuşma yapan Yozgat Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Halil Dursun, yapılan bu programla çiftçilere pancar üretimi hakkında bilgiler verildiğini belirterek, "Yozgat pancar üretiminde Konya'dan sonra en fazla pancar yetiştiren bir bölgedir. İlimiz üç şeker fabrikasının pancar ihtiyacını karşılamaktadır. Türkiye'nin en kaliteli pancarı bu bölgede üretilirken, bizlerde en verimli pancar veren topraklara sahibiz" dedi.
Şeker fabrikalarının özelleştirilerek kapatılma tehlikesinin kendilerini endişelendirdiğini ifade eden Dursun, "Gelişen dünya şartlarında özelleştirme şart ama gelişmiş ülkelerde yapılan özelleştirme şeklinde özelleştirme olmasını istiyoruz. AB Ülkelerinde bu tür tarıma dayalı fabrikalar tamamen üretici birliklerinin elindedir. Biz diyoruz ki Türkiye'de de bu fabrikalar üretici birliklerine çiftçi ortaklıklarına devredilsin Yozgat şeker fabrikası Yozgat pancar ekicileri kooperatifine devredilirse bu fabrikanın kapanma şansı yok,mecbur çiftçi kendi fabrikasının bacasını tüttürmek zorunda,bu fabrika sürekli çalışacak ve sizlere sürekli hizmet verecek, beklide kapasiteyi arttıracağız.Şu anda iki milyon ton pancar üretme kapasitesine sahip olan ilimizde üretilen pancar 1 milyon-1 milyon 200 bin ton civarında. Konya ilinden sonra Türkiye'de en çok pancar üreten bir bölgeyiz. Yozgat şeker fabrikası, Yozgat pancar ekicileri kooperatifine verilirse ben inanıyorum ki Yozgat'ta tarıma dayalı en az 10 tane daha fabrika olacak.Bunlar sizin gelirinizin artmasına sebep olacak" dedi.
Daha sonra konuşan Yozgat Pancar Ekicileri Kooperatifi Müdürü Yılmaz Ayaslı'da "Bizim buradaki asıl amacımız çiftçimize kendi iştirakimiz olan BETA'nın tohumlarını tanıtmak pancar çiftçisinin daha yüksek verim almasını karlılığı daha yüksek hale getirmesini sağlamaktir "dedi. Ayaslı "Bu çalışmalar kapsamında bölgedeki çiftçilerimizi Sarıkaya'ya getirdik, Bu arada çiftçilerimizin 2-3 yıl sonra ekeceği tohumları burada görmesini sağlıyoruz ve bu işin uzmanı olan arkadaşlarımızda pancarın nasıl yetiştirileceği konusunda hastalık konusunda ve diğer konularda bilgi veriyor" ifadelerini kulandı.