Eski bakanın köyü borç sebebiyle 2,5 aydır susuz

Balıkesir'de içme suyu pompa istasyonlarının elektrik faturalarını ödemeyen 43 köy, yaklaşık 2,5 aydır susuzluk çekiyor. Köylüler binlerce liralık bor

Balıkesir'de içme suyu pompa istasyonlarının elektrik faturalarını ödemeyen 43 köy, yaklaşık 2,5 aydır susuzluk çekiyor. Köylüler binlerce liralık borçlarını ödemeyince TEDAŞ, geçen ağustos ayında elektrikleri kesti. Vatandaşlar şimdi hayvanların su içtiği yalaklı çeşmelerden ihtiyaçlarını karşılıyor. Tansu Çiller hükümetinde Sanayi ve Ticaret ile köy hizmetlerinden sorumlu Devlet bakanlıkları yapan Balıkesirli Baki Ataç'ın doğup büyüdüğü bin 100 haneli Çiçekpınar (Nergis) köyünün elektriği de 158 bin liralık borç sebebiyle kesik.

Balıkesir'e 15 kilometre mesafedeki köyün muhtarı Mehmet Adar, vatandaşlara traktör römoruyla su dağıtıyor. Adar, referandumdan 6 gün önce elektriğin verildiğini ancak daha sonra yine kesildiğini söyledi.

Köyde incelemelerde bulanan Balıkesir İl Genel Meclisi Tarım Komisyonu Üyesi CHP'li İsmet Koçyiğit, problemin çözülmesi için girişimlerde bulunduğunu belirtti. Bazı açılış ve temel atma törenleri için 23 Ekim 2010 Cumartesi günü Bandırma'ya gelecek olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ileteceğini kaydetti. Hazırlayacağı dosyayı Erdoğan'a vereceğini söyleyen Koçyiğit, "Ben de sizler gibi geçimini topraktan sağlayan biriyim. Bu nedenle sorununuzu çok iyi biliyorum. Su probleminizi bütün yetkililere bildireceğim, çözülmesi için de elimden gelen her şeyi yapacağım. Bu sorunu, Türkiye'nin binlerce köyü çekiyor. Sorunun çözümü için çalışma yapıyorum. Örneğin her köyün merası bulunuyor. Bu meralar kiraya gerilip geliriyle borçlar kapatılabilir. Ayrıca bazı köylerde seracılık yapılabilir. Bu hem köylüye istihdam sağlar hem de geliriyle ihtiyaçlar karşılanır." dedi.

Çiçekpınar Köyü Muhtarı Adar ise ana borcun 54 bin lira olduğunu, ödenmeyince 158 bin liraya kadar çıktığını belirtti. Köyde 276 abone olduğunu kaydeden Muhtar Adar, "Geçen aylarda vatandaşlardan 26 bin lira topladık ancak borcun kapanmasına yetmedi. Vatandaşlarımız, sularını iki köy çeşmesinden karşılıyor. Bunlardan bir tanesinden aynı zamanda hayvanlar da su içiyor. Ayrıca bazı vatandaşlar, evlerinin bahçesinde sondaj yaparak su bulmaya çalışıyor. Okulda sular akmıyor, bir hastalık olmasından endişe ediyoruz. Borçları yapılandırıp uzun vadeye yaysınlar, herkes ödesin. Tankerlerle su taşıyoruz, yetmiyor." şeklinde konuştu.

TOPLAM BORÇ 1 MİLYON 249 BİN LİRAYA ULAŞTI

Balıkesir merkeze bağlı 120 köyden 43'ü, su depolarındaki santrifüj pompalarının elektriği kesilince susuz kaldı. Türkiye Muhtarlar Derneği Balıkesir Şube Başkanı Halil Acar, meselenin kanayan bir yara haline geldiğini, devletten yardım beklediklerini söyledi. Toplamı 1 milyon 249 bin 769 liralyı bulan borçların, köylerin ekonomik durumuna göre yapılandırılması çağrısında bulundu.

Çiçekpınar'da suyun yokluğunu en çok kadınlar hissediyor. Evde çamaşırla, yemekle, temizlikle uğraşan kadınlar arasında, çeşme başında çoğu zaman gerginlik yaşanıyor. Susuzluğun canlarına tak ettiğini belirten köylü kadınlar, "Herkes bir an önce suyunu alıp evindeki işlerini tamamlamak istiyor. Çeşmeden ip gibi akan su yetişmiyor. Biz AK Parti'ye oy verdik, CHP mi sahip çıkacak?" dedi.