Dışişleri Bakanlığı Heyeti Kmtso'da

Dışişleri Bakanlığı İkili Ekonomik İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Ali Kemal Aydın, "Ekonomik gücüyle fark yaratan bir Türkiye amaçlıyoruz" dedi.

Dışişleri Bakanlığı Heyeti Kmtso'da
Kahramanmaraş'taki ziyaretlerini sürdüren Dışişleri Bakanlığı heyeti Ticaret ve Sanayi Odası'nda (KMTSO) sanayici ve işadamlarıyla bir araya geldi. Bakanlığın dış ilişkilerde ekonomi alanında attığı adımların ele alındığı toplantıda, işadamlarının önlerinin açıldığı vurgulandı.
Vali Yardımcısı Servet Güngör ve KMTSO Meclis Başkanı Şahin Balcıoğlu ile birlikte çok sayıda işadamının katıldığı toplantının açılış konuşmasını yapan Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Naci Koru, ziyaretlerin amacını anlattı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun daha etkin bir dış diplomasi yapılabilmesi için önce ülkenin tanınması gerektiği fikrini ortaya koyduğunu belirten Koru, Bakan Davutoğlu'nun bu düşüncesi ışığında yurdun çeşitli bölgelerini gezdiklerini ifade etti.
Türkiye'nin son 10 yılda kalkınan, gelişen ve lider ülke konumuna gelen bir devlet olduğunu aktaran Koru, "Türkiye'nin dış politikada yön belirleyici olması gerekiyor. Uluslar arası barışa daha fazla katkıda bulunmak istiyoruz. Bu nedenle bakanımız daha etkin bir dış politika için öncelikle ülkeyi tanımamız gerektiğini söyledi. Biz de geliyor, bakanlığımızı, çalışmalarımızı anlatıyor ve görüşlerinizi alıyoruz. Bu nedenle bu gezilerin çok faydalı olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.
Bakanlığın dış politikada ekonomi alanlarda yaptığı girişimler konusunda bilgiler veren İkili Ekonomik İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Ali Kemal Aydın ise cumhuriyetin 100. yılında ulaşılmak istenen hedefleri anlattı. Dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer alan, 1 trilyon dolar ticaret hacmine sahip ve 500 milyar dolarlık ihracat yapan bir ülke hedeflediklerini kaydeden Aydın şöyle konuştu:
"Bakanlık olarak yurt dışında iş yapan sanayicilerimize, ülkemize yatırım için gelen girişimcilere yardımcı oluyor kolaylıklar sağlıyoruz. Son yıllarda bu konuda çok önemli açılım ve çalışmalar yaptık. Şu anda dünyanın 15., Avrupa'nın ise 6. büyük ekonomisine sahibiz. Elbette dünyada daha fazla söz sahibi olmak için öncelikle bölgemizdeki ülkelerle daha iyi ilişkilere sahip olmak gerekiyor. Bunun için gerekli olan uygun zemine ve ortama da sahibiz. İşte bu ortamda Suriye ile 52, Irak'la 48 anlaşma yaptık. Anlaşmaların birçoğu tarım, sanayi ve ticaret işbirlikleri. İşte bu girişimlerin artık meyvesini alıyoruz. Örneğin küresel krize rağmen uluslar arası derecelendirme kurulu tarafından notu sürekli artırılan, her geçen gün daha iyiye giden bir ülke konumuna geldik."
Siyaset Planlama Daire Başkanı Çınar Engin'in de katıldığı toplantının son bölümünde heyet katılımcıların sorularını cevaplandırdı.