AB Bölgeler Komitesi Türkiye Çalışma Grubu Başkanı Soulage: Gaziantepli baklavacılar Paris'e de baklava dükkanları açsın

Avrupa Birliği (AB) Bölgeler Komitesi Türkiye Çalışma Grubu Başkanı Bernard Soulage, Türk yerel yönetimlerle Avrupalı yerel yönetimlerin yakınlaşmasın

Avrupa Birliği (AB) Bölgeler Komitesi Türkiye Çalışma Grubu Başkanı Bernard Soulage, Türk yerel yönetimlerle Avrupalı yerel yönetimlerin yakınlaşmasının, AB ile Türkiye arasındaki dostluk bağlarının artırılmasını sağlayacağını belirtti.

Soulage, Gaziantep gezisi sırasında baklava atölyelerinden etkilendiğini belirterek, Gaziantepli baklavacıların Paris'e de baklava dükkanları açmalarını tavsiye etti.

İki gün sürecek Avrupa Birliği (AB) Bölgeler Komitesi Türkiye Çalışma Grubu Toplantısı Gaziantep'te başladı.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi meclis salonunda gerçekleştirilen toplantıya Türkiye, Fransa, Almanya, Çek Cumhuriyeti, İsveç, İngiltere, Hollanda, Belçika, Bulgaristan, Yunanistan, Estonya, Kıbrıs, Portekiz, Macaristan, İrlanda, Polonya'dan oluşan 16 ülkeden temsilci katıldı.

Toplantının bugünkü oturumunda 'AB-Türkiye Son Gelişmeler ve 2010-2011 Genişleme Paketi' görüşüldü. İkinci oturumda ise 'Türkiye'de Katılımcı Yerel Demokrasi-Kent Konseyi Örneği ve Rolü' gündeme getirildi.

Toplantının açılışını yapan AB Bölgeler Komitesi Türkiye Çalışma Grubu Başkanı Bernard Soulage, AB'nin çeşitliliğini anlatmak için İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirleri atlayarak Gaziantep'e geldiklerini söyledi. Gaziantep'in her alanda yaptığı gelişmelere dikkat çeken Soulage, Türkiye'nin ilerlemede önemli başarılara imza attığını dile getirdi.

"REFERANDUMLA DEMOKRATİKLEŞME ALANINDA ÖNEMLİ MESAFELER KAT EDİLDİ"

Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Tibor Varadi ise Gaziantep'i önemsediklerini, bu şehirde AB bilgi bürolarının bulunduğunu hatırlattı. AB bilgi büroları aracılığı ile vatandaşlara AB hakkında doğru bilgi verildiğini söyleyen Varadi, Türkiye'de bu merkezlerden 20 tane bulunduğunu anımsattı. Türkiye'de demokratikleşme açısından atılan adımları önemsediklerini söyleyen Varadi, referandumda teklif edilen anayasa maddelerinin kabul edilmesiyle demokratikleşme alanında önemli mesafelerin kat edildiğini dile getirdi. Anayasa değişikliğinin, AB tarafından da olumlu bulunduğunu anlatan Varadi, Türkiye'nin doğru istikamette ilerlediğini kaydetti. Varadi, "Şimdi anayasa maddelerinde yapılan değişikliklerin mevzuata nasıl yansıyacağına bakacağız. Mevzuatın nasıl izleneceğine bakacağız. Yapılacak çok şey var." dedi.

Referandum sürecinde tartışma üslubunun partizanlaşmaya doğru gittiği için anlatılmak istenen konunun tam olarak anlatılamadığını savunan Varadi, "Şu sıralar hem hükümet hem de muhalefetten yapıcı açıklamalar geliyor, bu da çok önemli." diye konuştu.

Türkiye'nin ekonomik krizi çok iyi atlattığını vurgulayan Varadi, sınaiye ve Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) ile borçlulukta sıkıntı yaşanmadığına dikkat çekti. Varadi, Türkiye'nin makro ekonomide önemli başarılara imza attığını, ancak bazı küçük esnafın kepenk indirmek zorunda olduğunu aktardı. Varadi, Türkiye'de işsizliğin azalmasının da güzel bir gelişme olduğunu söyledi. Varadi, Türkiye'nin attığı adımların yakın gelecekte meyve vereceğini dile getirdi. Türkiye'nin AB ile katılım müzakerelerinin 5 yıl önce başladığını hatırlatan Varadi, AB Komisyonunun yeni ilerleme raporunun 10 Kasım'da açıklanacağını sözlerine ekledi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey de Gaziantep'in tarihi ve kültürel değerlerinden bahsederek, yapılan hizmetler hakkında katılımcılara bilgi verdi. Güzelbey, Gaziantep'in asırlardır bir çok medeniyete ev sahipliği yaptığını belirterek, "Gaziantep, tarihi kimliği yanında modern bir şehir görünümündedir. Bir modern şehirde olması gereken her şey vardır. Türkiye'deki bazı ilkler de Gaziantep'te mevcuttur. Zeugma'dan çıkarılan tarihi mozaikler tüm dünyanın tanıdığı bir güzelliktedir. Toplantının başarılı şekilde geçmesini diliyorum." dedi.

"GAZİANTEP BÖLGENİN EKONOMİ VE TİCARET MERKEZİDİR"

Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı ise Türkiye'de AB'nin önemini en iyi kavrayan illerin başında Gaziantep'in geldiğini kaydederek, "Gaziantep bölgenin ekonomi ve ticaret merkezidir. AB hibelerini de en verimli şekilde kullanıyoruz. Bu toplantının Türkiye'nin AB'ye tam üyelik sürecine önemli katkı sağlayacağına inanıyorum." diye konuştu.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Yetkilisi Meral Barlas ise AB'ye üyeliğin Türk dış politikasında öncelikli ve stratejik bir önemi olduğunu dile getirdi. Türkiye'nin AB'ye üyeliği konusundaki çalışmaların aralıksız olarak devam ettiğine dikkat çeken Barlas, "Türkiye-AB ilişkileri kritik bir döneme girdi. 18 fasıl, siyasi sebeplerden dolayı açılamadı. Tüm fasıllardaki çalışmalar Ulusal Program dahilinde sürüyor. Fasılların açılması Türk kamuoyu tarafından çok önemli. Fasılların açılması, sürecin devam ettiğinin en büyük göstergesi. Geçen süre içerisinde bir çok reform yapıldı, referandumla Anayasa'da da çok önemli değişiklikler oldu." şeklinde konuştu.

Reform İzleme Grubu'nun iki ayda bir toplanarak çalışma yaptığını ifade eden Barlas, Mali İşbirliği kapsamında yerel ve bölgesel yönetimlerin sürece katkıda bulunduklarına dikkat çekti. Barlas, şöyle dedi: "Türkiye olarak biz verdiğimiz taahhütlere bağlıyız, politikamızda da bir değişiklik yok. AB'nin de Türkiye'nin tam üyeliği konusunda hakkaniyetli davranmasını istiyoruz. Siyasi engellemelerle açılamayan fasılların önündeki engellerin de kaldırılmasını bekliyoruz." diyerek tamamladı. Konuşmaların ardından sorulara cevap verildi.